Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. oktobra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 0.10 se je ob vračanju iz Doma Valentina Staniča, občina Kranjska Gora, izgubil tuj planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in vodniki z reševalnimi psi GRZS. V sodelovanju s policisti in policijskim helikopterjem so pregledali območje pod Cmirom in našli mrtvega planinca. Na kraj nesreče je s helikopterjem SV prišla združena ekipa HNMP in GRZS. Ugotovili so smrt planinca in ga prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela pristojna pogrebna služba.

Ob 13.49 si je na Planini Krstenica, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj v sodelovanju z združeno ekipo HNMP, GRS in helikopterjem Slovenske vojske. Poškodovanko so na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 17.20 je pri sestopu z Debele peči v smeri Blejske koče na Lipanci, občina Gorje, pohodnica padla in si poškodovala roko. Na kraju so jo oskrbeli gorski reševalci GRS Radovljica in jo skupaj z ostalimi pohodniki pospremili v dolino, kjer so jo predali reševalcem NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 si je na območju Velike planine, občina Kamnik, pohodnica zlomila gleženj. Gorski reševalci GRS Kamnik so jo imobilizirali in prenesli do zgornje postaje žičnice Velika planina. V dolini so jo prevzeli reševalci NMP Kamnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.02 si je na Uršlji gori v občini Črna na Koroškem jadralni padalec poškodoval nogo. Posredovali so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.22 se je v Bevkovi ulici v Kamniku občan poškodoval pri padcu s strehe. Gasilci PGD Kamnik so mu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ti pa so ga oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.09 je v naselju Podboršt pri Komendi v občini Komenda pri delu v gozdu sekaču podrto drevo stisnilo noge. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Moste. Poškodovancu so nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Kamnik in ga prenesli iz gozda do reševalnega vozila.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.29 je bila v naselju Vuhred v občini Radlje ob Dravi v reki Dravi opažena oseba. Posredovali so gasilci PGD Vuhred s čolnom, ki so osebo rešili iz vode ter jo predali v nadaljnjo oskrbo ekipi ZRC Koroške-enoti NMP Radlje ob Dravi. Kljub hitri intervenciji gasilcev in reševalcev NMP je oseba umrla na kraju dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 13.37 se je na mejnem območju občin Kamnik in Komenda v gozdovih izgubil dementen občan. Aktivirani so bili gasilci PGD Kamnik z enoto za reševanje iz vode s čolnom, PGD Duplica, Križ, Moste, Komenda in gorski reševalci GRS Kamnik. Posredovalo je tudi več policistov, helikopter Letalske policijske enote, brezpilotnik iz PGD Kamnik in lokalni lovci. Osebo so po več urah našli na območju Podgorja v občini Kamnik nepoškodovano in jo predali svojcem. V iskalni akciji je sodelovalo skupno 74 oseb, od tega 56 gasilcev, 10 pripadnikov policije in 8 pripadnikov GRS Kamnik.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.49 sta na regionalni cesti Laško–Celje v kraju Debro, občina Laško, v naletu trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP so osebi oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.26 sta na priključku na avtocesti Ljubljana–Kranj, občina Šenčur, trčila motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 sta na avtocestnem odseku Krtina–Blagovica pri počivališču Lukovica, občina Lukovica, v naletu trčili osebni vozili. Ob trku se je v vozilu sprožil samodejni klic v sili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili reševalcem NMP pomoč pri imobilizaciji ponesrečene osebe, odklopili akumulatorja in počistil cestišče. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 9.52 je v naselju Čagošče, občina Ivančna Gorica, voznik z osebnim vozilom trčil v stanovanjsko hišo in elektro omarico poleg nje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ljubljana oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana. Zaradi poškodbe elektro omarice je bil obveščen tudi dežurni Elektro Ljubljana.

Ob 15.22 sta na regionalni cesti Trojane–Domžale trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci CZR Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na motornem kolesu. Poškodovanega motorista so oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Ob 16.00 je na avtocestnem odseku Krtina–Domžale v smeri Ljubljane voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste, se večkrat prevrnil in poškodovan ostal ukleščen v vozilu. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovanca iz vozila in ga predali reševalcem NMP Domžale. Ti so ga oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.20 sta v križišču Šmartinske ceste in Pokopališke ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 je v ulici Gradnikovih brigad, občina Nova Gorica, osebno vozilo zbilo kolesarko. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policistov ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Ti so poškodovano kolesarko oskrbeli in pripeljali bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

Ob 14.26 se je na cesti Kromberk–Ravnica, občina Nova Gorica, prevrnil traktor. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah ter s tehničnim posegom postavili traktor na kolesa in ga odmaknili z vozišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.30 je na cesti Črnomelj–Ručetna vas v naselju Lokve, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.27 je na Teharski cesti v Celju zagorelo v trgovskem podjetju. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so odstranili gorečo izolacijo, pogasili manjše žarišče in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 16.43 je na Stari cesti v Kranju ponovno zagorelo v opuščenem objektu. Gasilci GARS Kranj so z avto lestvijo pogasili požar. V času gašenje je bil promet na Ljubljanski cesti popolnoma zaprt.

Izpostava Postojna

Ob 20.35 se je v Vrtni Ulici na Rakeku, občina Cerknica, v montažni leseni hiši pregrela stena za krušno pečjo. Gasilci PGD Rakek so odstranili približno štiri kvadratne metre stene za pečjo s konstrukcijo in izolacijo, material izdatno zalil s peno in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 14.45 je v Majšperku, zaradi napake v napeljavi ogrevanja, v prostore stanovanja uhajal dim. Gasilci PGD Majšperk so stanovalko evakuirali iz stanovanja, ji nudili prvo pomoč, prezračili prostore, ugasnili ogenj v peči ter prostor pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalko so zaradi nadihanega dima reševalci NMP Ptuj odpeljali v SB Ptuj. Po posredovanju veterinarskega inšpektorja bo za stanovalkinega psa poskrbel pogodbeni azil za živali.

Ob 17.03 je v naselju Majšperk zagorela lesena vrtna uta. Do prihoda gasilcev PGD Majšperk je ogenj ugasnil. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter objekt preventivno pregledali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.42 se je na Celjski cesti v Velenju kadilo iz osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGD Velenje. Zavarovali ter pregledali so vozilo. Prišlo je do poškodbe cevi za gorivo, posledično do izpusta goriva v predel motorja in s tem zadimljenja. Požara ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 14.58 je v turističnem kompleksu na Bledu zagorel avtodom. Gasilci PGD Bled in Rečica so avtodom pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero. O požaru so bili obveščeni policisti PU Kranj. Posredovanje reševalcev NMP Bled ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.52 je v Martinovi ulici v Ljubljani gorelo manjše električno osebno vozilo. Gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Vozilo je uničeno.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 7.58 so v Vurberku v občini Duplek v gozdu našli raketno glavo polnjeno z eksplozivom iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila na varno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.45 je občan v Selah na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, v gozdu našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra149 mm, mase 35.4 kg. Najdba izvira iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.20 so v naselju Trška Gora, občina Novo mesto, pri obnovitvenih delih v cerkvi našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na varnem kraju uničili pet ročnih bomb, 20 potisnih nabojev za minometno mino kalibra 81 mm in 60 kosov pehotnega streliva. Najdbe so italijanske izdelave, ostanek obdobja druge svetovne vojne. Na kraju so bili tudi policisti, ki so zavarovali kraj najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 07.46 so gasilci PGD Sveti Štefan v kraju Zgornje Tinsko, občina Šmarje pri Jelšah, nudili pomoč onemogli oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Koper

Ob 14.51 si je na sprehodu v okolici Sočerge, občina Koper, oseba poškodovala gleženj. Gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž so zdravstvenemu osebju nudili pomoč pri prenosu poškodovane do reševalnega vozila. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 10.15 se je v stanovanjskem bloku na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah pokvarilo dvigalo. V kabini dvigala sta bili ujeti dve osebi. Gasilci GARS Jesenice so ju s tehničnim posegom rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.47 so na Gosposvetski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 11.40 so v Vidmu, občina Dobrepolje, gasilci PGD Videm nudili pomoč reševalcem pri oskrbi onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.50 sta v Grajski ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kopalnice, kamor se je zaklenil otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.52 je na planini Stador, občina Tolmin, krava padla okoli 100 metrov pod cesto. Gasilci PGD Tolmin, gorska reševalca GRS Tolmin in GRS Bohinj so s tehničnim posegom in pomočjo helikopterja Slovenske vojske nepoškodovano kravo dvignili s strmega pobočja na cesto.

Izpostava Ptuj

Ob 11.20 so na Bregu v Središču ob Dravi gasilci PGD Središče ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.23 so na Žabjeku v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba ter pomagali reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/