Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon na sprejemu posadk in podelitvi nagrad regate Go to Barcolana from Slovenia

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Trstu na povabilo Združenja slovenskih športnih društev (ZSŠDI) udeležil sprejema posadk in nagrajevanja regate Go to Barcolana from Slovenia, ki poteka v okviru odmevnega mednarodnega jadralskega dogodka, največje regate na svetu Barkovljanke 54. Minister je zbrane na dogodku nagovoril, sodeloval pa je tudi pri podelitvi nagrad.
Minister Arčon z udeleženci regate. Stojijo in držijo roke v zrak, za ministrom maskota žaba.

Minister Arčon z udeleženci regate. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister je pozdravil organizatorje, visoke goste ter še posebej jadralke in jadralce, ki so se udeležili tega čezmejnega dogodka. Izpostavil je, da je »šport vedno podiral meje«. Ta dogodek pa je tudi priložnost, kjer se tkejo prijateljske in poslovne vezi. Minister je poudaril, da je ponosen na Slovenke in Slovence, ki živijo na Tržaškem, kjer so pomemben del skupnosti, predstavljajo pa tudi viden del tega mednarodnega dogodka. »Zagotovo je bila ta regata uvod v jutrišnjo regato, ki naj bo v  znamenju »I feel Slovenia« je še dodal minister Arčon. 

Že sedmo izvedbo sobotne regate, ki je uvod v nedeljsko regatno kraljico, je pripravil Tržaški pomorski klub Sirena, v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije in ZSŠDI. Pričela se je v Piranu, zaključila v Trstu.

Minister Arčon se je ob tej priložnosti sprehodil tudi po stojnicah, kjer se predstavljajo tudi nekatere slovenske organizacije, ki delujejo v zamejstvu.

V nadaljevanju se je minister Arčon udeležil družabnega dogodka v počastitev jadrnice More 55 »Pixel«, ki bo na jutrišnji regati predstavljala slovenske zamejske barve. Dogodek je pripravilo Slovensko deželno gospodarsko združenje, ki povezuje slovenske gospodarstvenike v Italiji.