Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. oktobra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.01 si je na poti iz Planine na Kalu proti planini Lopučnica, občina Bohinj, planinka pri padcu poškodovala koleno. Posredovali so reševalci GRS Bohinj in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah GRS Brnik. Helikopter je poškodovanko prepeljal v SB Jesenice

Izpostava Ljubljana

Ob 10.53 je v jugovzhodni steni Planjave, občina Kamnik, pri alpinističnem plezanju v Sobotni smeri padel alpinist in se poškodoval. Helikopter SV z dežurno združeno ekipo za reševanje v gorah ga je z vitlom dvignil iz stene in prepeljal v SB Jesenice. Zraven so prepeljali tudi njegovega nepoškodovanega soplezalca. Reševalno akcijo so vodili reševalci GRS Kamnik.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.26 so v gozdu nad naseljem Kompolje v občini Dobrepolje osebo popikali sršeni. Domači so ga pripeljali do cerkve in ga predali gasilcem PGD Kompolje in Videm, ki so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.28 se je na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, v podjetju poškodovala delavka. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so ji na kraju nudili prvo pomoč. Reševalci ZRCK so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 21.24 se je v zaselku Plat, občina Mežica, pri spravilu senenih bal huje poškodoval občan. Kljub hitremu posredovanju reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem in gasilcev PGD Mežica je oseba na kraju podlegla poškodbam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 0.32 je v naselju Spodnje Škofije, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v jarek. Gasilci JZ GB Koper zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, osvetljevali kraj nezgode, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi in reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 13.09 sta na cesti Belveder–Strunjan v občini Izola trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, preprečili iztekanje motornih tekočin in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca. Poškodovanega motorista so prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.00 je na avtocesti Lesce–Podtabor, občina Radovljica, osebnemu vozilu počila guma. Vozilo je obstalo nevozno na voznem pasu. Gasilci GARS Kranj in Jesenice so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Ena oseba je bil lažje poškodovana.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.04 si je na cesti Kranjski Rak–planina Dol, občina Kamnik, pri padcu motorist poškodoval nogo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali pri oskrbi poškodovanega motorista. Reševalci NMP Kamnik so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.32 so na Zaloški cesti v Ljubljani v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in preventivno pregledali eno električno vozilo. Reševalci NMP Ljubljana so eno lažje poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.41 sta na Šaranovičevi cesti v Domžalah trčila motocikel in osebno vozilo. Motorist se je poškodoval. Gasilci CZR Domžale so zavarovali mesto nesreče in reševalcem pomagali pri oskrbi motorista. Na vozilih so odklopili akumulatorja in cestišče posuli z absorbentom. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 je na Cvetkovi cesti v Cerknem osebno vozilo poškodovalo sedem letnega otroka. Posredovali so gasilci PGD Idrija, Cerkno, reševalci NMP Idrija in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP. Helikopter je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.59 sta v ulici Kočevje v Črnomlju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Za čiščenje cestišča je poskrbel dežurni delavec cestnega podjetja. Posredovali so tudi reševalci NMP Črnomelj, ki so na kraju pregledali tri osebe.

Izpostava Postojna

Ob 9.13 sta v naselju Gorenje Jezero, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Poškodovale so se tri osebe. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečencev. Reševalci so jih prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.38 sta v Zagorcih, občina Juršinci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulatorja ter preprečili iztekanje motornih tekočin. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 19.25 sta v naselju Mala Varnica, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so pomagali reševalcem pri oskrbi petih poškodovanih oseb, odklopili akumulator in počistili cestišče, gasilci PGD Leskovec pa so osvetljevali kraj dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.38 je v Švabovi ulici v Celju gorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so začetni požar baterij in papirja pogasili, prezračili ter pregledali prostore s termovizijsko kamero. 

Izpostava Koper

Ob 10.46 je na Obali v Portorožu, občina Piran, zagorelo v restavraciji. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili zaposleni. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so prezračili prostore in nudili kisik kuharju, ki se je nadihal dima med gašenjem in ga predali reševalcem NMP Piran. Ti so ga na kraju dogodka oskrbeli. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so osebo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.04 je v Reboljevi ulici v Ljubljani zagorel ventilator za prezračevanje v kopalnici stanovanja, prav tako je iztekala voda iz okvarjenega ventila za vodo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Maribor

Ob 6.38 je na Meljski cesti v Mariboru gorela žagovina v manjšem skladišču. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor -mesto so gorečo žagovino pogasili in objekt preventivo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 11.23 je na Partizanski cesti v Mariboru prišlo do tlenja na električnih vtičnicah. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili dovod električne energije ter prezračili prostore. Objekt so preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.36 je v Senčni vasi v Mežici pred stanovanjsko hišo zagorela elektro omarica. Požar so pogasili gasilci PGD Mežica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 15.01 je na cesti med naseljema Dolnje Ležeče in Famlje, občina Divača, gorelo osebno vozilo. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača in Senožeče so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreče vozilo.

Ob 19.44 je na železniški postaji v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, tlel premog v vagonu železniške kompozicije. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so tleči premog obilno zalili ter vagon in njegovo vsebino preventivno pregledali s termo kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.40 je v naselju Skorno pri Šoštanju, občina Šoštanj, gorel kosovni odpad na travnati površini v bližini gozda. Gasilci PGD Šoštanj so goreče odpadke pogasili.

Izpostava Koper

Ob 19.15 je ob Ljubljanski cesti v Kopru na zavarovanem kurišču gorel les. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili, požarišče prekopali in dodano zalili v vodo. Pogorelo je približno šest kvadratnih metrov lesa.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.25 je na Obvozni cesti v Ljubljani gorel starejši, bivalni zabojnik. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.20 se je na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem kadilo iz kemijskega laboratorija. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem so pregledali prostore in jih prezračili. Dim je nastal zaradi vžiga saj v stroju, do uhajanja nevarnih plinov ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na Krasu, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije, pri detekciji terena tekom dneva uničili na primernem kraju 51 kosov različnih ubojnih sredstev najdenih včeraj, ki niso bila primerna za prevoz v skladiščenje. Pri uničenju gmotna škoda ni nastala. Po uničenju so nadaljevali z detekcijo terena in odstranili še 70 različnih ubojnih sredstev, v skupni masi 214 kg. Vse najdbe so avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.20 sta v gozdu Panovec pri Novi Gorici pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.11 je v ulici Janeza Puharja v Kranju iztekala voda in poplavila stanovanje. Gasilci GARS Kranj so zaustavili iztekanje in posesali vodo iz stanovanja.

Ob 18.59 so na Župančičevi ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.36 so na Preglovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti Policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 18.25 so v ulici Rudnik II v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti Policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in notranja vrata sobe v hiši ter reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.06 so v naselju Hrenca v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo cestni promet.

Izpostava Postojna

Ob 11.03 so v Ulici prekomorskih brigad v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele iz tretjega nadstropja večstanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/