Skoči do osrednje vsebine

Svečani podpis kupoprodajne pogodbe za nakup palače Tarsia

V sredo, 5. oktobra 2022, je v Kopru potekal svečani podpis kupoprodajne pogodbe za nakup palače Tarsia, ki se ga je udeležil tudi direktor Urada vlade za narodnosti, mag. Stanko Baluh.

Palača Tarsia je bila dolgoletni sedež založniške hiše Primorske novice. S podpisom pogodbe predsednika Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, Alberta Scherianija, in direktorja Časopisno-založniške družbe Primorske novice, Janeza Pavčnika, je postala last Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, krovne organizacije italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Sredstva za nakup je zagotovila Republika Slovenija.

Poleg sedeža Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti bodo v palači Tarsia še sedež Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, Pisarna poslanca italijanske narodne skupnosti v Državnem zboru Republike Slovenije, sedež Promocijskega, kulturnega, izobraževalnega in razvojnega italijanskega središča Carlo Combi, sedež Športnega društva italijanske skupnosti, sedež A.I.A., Jadranske informativne agencije (dopisništvo istrskega dnevnika La Voce del Popolo), prostori Društva mladih italijanske narodne skupnosti in umetniškega društva AIAS.

Z delovanjem pod skupno streho se bo okrepilo povezano in učinkovito delovanje organizacij italijanske narodne skupnosti v korist pripadnikov italijanske narodne skupnosti, še lažje in bolj povezano bodo lahko uresničevali temeljne pravice italijanske narodne skupnosti.

Svečanega podpisa kupoprodajne pogodbe so se udeležili tudi poslanec italijanske narodnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža, veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile, generalni konzul v Kopru Giovanni Coviello, koprski in ankaranski župan Aleš Bržan in Gregor Strmčnik ter številni predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.