Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob v Pragi na neuradnem srečanju članov Evropskega sveta

V ospredju današnje razprave je bilo zbližanje stališč držav članic glede reforme energetskih trgov. Kot je po srečanju izpostavil predsednik vlade dr. Robert Golob, je bil danes narejen pomemben napredek pri iskanju skupne energetske rešitve za Evropo. Izhodišče za razpravo je bil zadnji predlog Evropske komisije, ki je po besedah premiera "velik korak v pravo smer", saj je vseboval tudi zaključke z včerajšnje okrogle mize na temo podnebnih, energetskih in okoljskih izzivov, ki jo je skupaj z islandsko kolegico vodil dr. Robert Golob.

Predlog, ki je bil dodatno nadgrajen s konkretnimi koraki, je bil tako danes deležen širše podpore. "Ti koraki bodo pomembno vplivali na nižanje cen zemeljskega plina in elektrike ter pripomogli k nižanju inflacije in ohranitvi delovnih mest," je poudaril predsednik vlade.

Pred današnjim zasedanjem na Praškem gradu je slovenski premier dejal, da je bil včerajšnji prvi vrh Evropske politične skupnosti uspešen, saj je potrdil enotnost na vseh pomembnih vsebinskih poudarkih: "Enotnost se je iz EU razširila še na druge včeraj prisotne države." Izrazil je tudi pričakovanje, da bo na področju energetske draginje storjen odločen korak naprej, dokončno pa bo usklajeno čez dva tedna na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju.

Med državami je trdno soglasje, da je treba poseči na trg zemeljskega plina in doseči zakonsko ureditev cen oziroma dinamično cenovno kapico, je pojasnil premier, toda poseg mora biti vseevropski in jasno sporazumno opredeljen. »Pri regulaciji cen ne bomo pozabili na države kandidatke za članstvo v EU, ki so večinoma neto uvoznice električne energije. Naša dolžnost je, da poskrbimo, da bodo tudi njihovi uvozni stroški obvladljivi, sicer se bodo njihova gospodarstva v začetku prihodnjega leta prva sesula,« je še dodal dr. Golob.