Skoči do osrednje vsebine

Obisk predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič na Japonskem, 26.-30. septembra 2022

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je obiskala Japonsko med 26.-30. septembrom 2022, kjer se je udeležila pogreba nekdanjega predsednika vlade Japonske Šinza Abeja, ob robu katerega je v imenu Republike Slovenije izrazila sožalje predsedniku vlade Japonske Kishidi, ministru za zunanje zadeve Hayashiju, ter vdovi ge. Akie Abe. Pogrebne slovesnosti se je poleg predsednice udeležil tudi bivši predsednik vlade RS dr. Miroslav Cerar.

V času obiska se je sestala s predstavniki Japonske in sicer s predsednikom Spodnjega doma japonskega parlamenta g. Hirojukijem Hosodo, s parlamentarno skupino japonsko-slovenskega prijateljstva in njegovim predsednikom g. Ičirom Aisawo, guvernerko Tokia go. Yuriko Koike ter ministrom g. Masanobujem Oguro, ki je pristojen za opolnomočenje žensk, enakost spolov in pravice otrok. Predsednica DZ mag. Klakočar Zupančič se je srečala tudi s predsednikom estonskega parlamenta g. Jurijem Ratasom in predsednikom romunskega parlamenta g. Marcelom Ciolacujem. ter predstavniki Japonsko-slovenskega poslovnega sveta.

Predsednica DZ mag. Klakočar Zupančič je opravila tudi intervju s Kyodo News ter se udeležila sprejema s Slovenci in prijatelji Slovenije na Veleposlaništvu RS v Tokiu.

V pogovorih z japonskimi predstavniki je predsednica DZ mag. Klakočar Zupančič izpostavila odlične odnose med Slovenijo in Japonsko, saj delita enake vrednote in sodelujeta na kulturnem, znanstvenem, športnem, političnem in ekonomskem področju. Letos državi praznujeta 30. obletnico diplomatskih odnosov. Predsednica je poudarila pomen ohranitve prijateljstva v prihodnje. Izrazila je podporo Slovenije odprtemu in svobodnemu Indopacifiku. Posebej je izpostavila pomen spoštovanja temeljnih vrednot, vladavine prava in mednarodnega redu, ki temelji na pravu. Poudarila je tudi, da si moramo skupaj prizadevati za mir na svetu.