Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon z županom Občine Trst Robertom Dipiazza

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Trstu sestal z županom Občine Trst Robertom Dipiazzo. Na srečanju, ki se je odvilo na pobudo ministra, je županu izrekel čestitke za največjo regato na svetu – Barkovljanko – ki jo bo v dneh, ki prihajajo Trst gostil že 54. Beseda je tekla tudi o odprtih vprašanj v zvezi z delovanjem slovenskih društev v tržaški občini.
Matej Arčon in Roberto Dipiazza. Za njima tolmača. Sedita, minister govori.

Matej Arčon in Roberto Dipiazza. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu

V sproščenem pogovoru sta minister Arčon in župan Dipiazza spregovorila o delovanju ter vlogi društev in ustanov avtohtone slovenske narodne skupnosti na območju tržaške občine. Minister je ob tem izpostavil, da prav v mestu Trst deluje pomemben del ključnih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti. Nadaljevanje in nadgradnja dobrega partnerskega odnosa z lokalno samoupravo sta bistvenega pomena za ohranjanje vitalnosti avtohtone slovenske narodne skupnosti, kar ni pomembno le za samo skupnost, temveč tudi za mesto in celotno regijo, je po srečanju dejal minister.

Današnji obisk ministra Arčona pri županu Dipiazzi je odraz posebne pozornosti, ki jo je potrebno nameniti zagotavljanju ustreznih prostorskih pogojev za delovanje društev. Minister se je zavzel za iskanje operativnih in hitrih rešitev po nedavni odločitvi občine Trst, da stavbo v Padričah preda v upravljanje Univerzi v Trstu. Več slovenskih društev - Slovenska zamejska skavtska organizacija, Taborniki Rod modrega vala, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, čebelarji, jusarji, Združenje kraške vas - vsled tega namreč ostaja brez prostorov za delovanje.

Župan Dipiazza je na današnjem srečanju ministru Arčonu zagotovil, da se bo občina zavzela za čimprejšnjo rešitev te problematike. Že danes sta se sogovornika dogovorila, da se predvidoma ponovno sestaneta že v prihodnjem tednu.

Pred srečanjem na občini se je minister Matej Arčon na Generalnem Konzulatu RS v Trstu srečal s predstavnikoma krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem, in senatorko Tatjano Rojc.