Skoči do osrednje vsebine

Integracija prometnega in prostorskega načrtovanja

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije je v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije 6. in 7. 10. 2022 organiziralo in izvedlo že 33. Sedlarjevo srečanje. Vodilna tema srečanja je bila integracija prometnega in prostorskega načrtovanja.
Okrogla miza (tretji z leve Georgi Bangiev)
1 / 2

Srečanje je bilo izvedeno v hibridni obliki, v živo se ga je udeležilo 40 slušateljev, dodatnih 60 je dogodek spremljalo preko spletne povezave.Na srečanju so bile obravnavane aktualne teme integracije prometnega in prostorskega načrtovanja. V zadnjih letih se namreč krepi spoznanje, da bo za doseganje ogljične nevtralnosti ter za obvladovanje številnih prometnih in prostorskih izzivov potrebno integrirati pristope k njihovemu načrtovanju. Delovanje prostorskih načrtovalcev je neizogibno, če želimo obrniti trende razvoja v prostoru, ki nas vodijo proč od zastavljenih strategij in ciljev.

Generalni direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja Georgi Bangiev na Ministrstvu za okolje in prostor se je udeležil  okrogle mize, na kateri je poudaril pomen prostorskega načrtovanja na regionalni ravni.  Bistvo tega načrtovanja je prav sodelovanje, na vseh ravneh in med ravnmi. Drugi dan so bili sodelavci direktorata aktivni s prispevki tako na plenarnem delu dogodka, kakor tudi v razpravah.  Poudarili so: »Imamo znanje in vizije, skrajni čas je, da preidemo tudi na realizacijo.«