Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. oktobra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 18.50 sta se med Žagano pečjo in Kalško goro v občini Kamnik, v gozdu izgubila pohodnika. Gorski reševalci GRS Kamnik so izgubljena planinca našli in nepoškodovana pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.28 se je v naselju Dolsko, občina Dol pri Ljubljani, starejša občanka na sprehodu zapletla v električnega pastirja za drobnico, padla v jarek in se poškodovala. Gasilci PGD Dolsko so poškodovano osebo skupaj z reševalci UKC Ljubljana in policisti našli in oskrbeli. Prepeljali so jo v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.27 je v Studorju v Bohinju, oseba potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 je na pobočju Rožnika, občina Ljubljana, oseba potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so jo prenesli do reševalnega vozila NMP Ljubljana, s katerim so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 2.30 je v krožišču pri mostu čez Savinjo v Celju, voznik z osebnim vozilom trčil v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 15.00 sta v Bertokih, občina Koper, trčila motorist in kolesar. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter izklopili vire napajanja na motorju. Na kraju so bili reševalec motorist, Prehospitalna enota Obala in reševalci Reševalne službe slovenske Istre, ki so motoristu nudili zdravniško pomoč in ga prepeljali v SB Izola. Kolesar je na kraju podlegel poškodbam.

Izpostava Kranj

Ob 6.40 sta na avtocesti pred izvozom Tržič v smeri Kranja v občini Naklo, trčila osebno in tovorni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Radovljica, ki so poškodovano osebo prepeljali v SB Jesenice.

Ob 6.53 je na avtocesti pred izvozom Brnik v občini Šenčur, prišlo do naleta šestih osebnih vozil. Gasilci GARS Kranj so štiri vozila manj poškodovana vozila umaknili na parkirišče bivše cestninske postaje Torovo, dve vozili pa umaknili na odstavni pas. Na vozilih so odklopili akumulatorje in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.55 je v bližini naselja Podbrezje, občina Naklo, na avtocesti osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, vozilu, ki je obstalo na prehitevalnem pasu, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom pri osvetlitvi. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.57 je na cesti Ajdovščina–Plače, občina Ajdovščina, prišlo do trka osebnega vozila in motorista. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator in očistili cestišče. Reševalci NMP Ajdovščina so ponesrečenega motorista odpeljali na zdravljenje v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 17.20 je v bližini ormoških lagun v občini Ormož, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Ormož so avtomobil dvignili iz potoka.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.53 se je v naselju Boštanj, občina Sevnica, na zunanji steni objekta smodil elektro vodnik. Gasilci PGD Boštanj so do prihoda dežurnega delavca Elektro Celje varovali objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni električar je vodnik odklopil iz električnega omrežja.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 so na Holcerjevi ulici v Skokah, občina Miklavž na Dravskem polju, na transformatorski postaji opazili dim in zaznali vonj po zažganem. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so zavarovali kraj dogodka, pregledali objekt s termo kamero in počakali do prihoda dežurnega Elektra Maribor, ki je ugotovil napako na visokonapetostni elektro omarici.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 13.57 so na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, zaznali vonj po plinu. Gasilci GARS Jesenice so pregledali območje, opravili meritve plina, našli jeklenke, ki so jih delavci uporabljali pri vzdrževalnih delih, zaprli ventile le-teh in preprečili nadaljnje uhajanje plina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 so na požarišču gozdnega požara na goriškem Krasu med vasjo Korita na Krasu in Novo vasjo, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske, vzhodnoštajerske, ljubljanske in gorenjske regije opravili točkovno detekcijo. Našli so 67 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 257,54 kg.  17 kosov so do uničenja primerno uskladiščili, 50 kosov, ki niso primerni za prevoz in skladiščenje, pa bodo tekom jutrišnjega dne uničili v bližini najdbe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.28 so pri naselju Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, v gozdu našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi dolenjske, gorenjske in ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili 2 ročni bombi italijanske izdelave, ročno bombo angleške izdelave in 17 kosov pehotnega streliva iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.29 je na Kajuhovi cesti v Rogaški Slatini, v stanovanju prišlo do okvare vodovodne cevi. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zaradi iztekanja vode zaprli vodovodni ventil in iz stanovanja posesali izlito vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.15 so na Poti v Fužine v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem do preminule osebe.

Ob 16.52 so v Mlakarjevi ulici v Trzinu, iz  poplavljene kleti gasilci PGD Trzin izčrpali okoli 150 kubičnih metrov vode.

Izpostava Maribor

Ob 8.59 so na Tovarniški cesti v Rušah, gasilci PGD Ruše s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor ter pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.29 je na Engelsovi ulici v Mariboru, v zaklenjenem stanovanju ostal ujet otrok. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in staršem omogočili dostop do otroka.

Ob 17.14 so na Cesti vstaje v Lovrencu na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor, ki so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.55 je v večstanovanjskem objektu na Lendavski ulici v Murski Soboti, prišlo do izliva vode na hidrantni omarici. Gasilci PGD Murska Sobota so hidrant zaprli in počistili izteklo vodo.

Izpostava Postojna

Ob 18.21 so se na Ljubljanski cesti v Postojni, občanu zaklenila vhodna vrata stanovanja, v katerem se je na štedilniku kuhala hrana. Gasilci PGD Postojna so s pomočjo avto lestve skozi odprto okno vstopili v stanovanje, občanu odklenili vhodna vrata in s tem preprečili požar. 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.53 so v Kotljah, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem s pomočjo avto lestve nudili pomoč pri sanaciji strehe stanovanjskega objekta, kjer so poškodovani strešniki ogrožali mimoidoče.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/