Skoči do osrednje vsebine

Dnevi evropske kulturne dediščine v Porabju: "Lončarstvo iz roda v rod"

Slovenski generalni konzulat v Monoštru in Dvojezična osnovno šola Števanovci sta v okviru programa 32. Dnevov evropske kulturne dediščine in 10. Tedna kulturne dediščine v Sloveniji (24.9. – 8.10. 2022) pripravila dogodek z naslovom "Lončarstvo iz roda v rod". Mladi lončarji iz DOŠ Števanovci so pod mentorstvom lončarskih mojstrov Štefana Zelka in Karla Šalamona iz sosednjega Prekmurja prikazali izdelavo lončarskih izdelkov. Ob tem je bila na ogled razstava izdelkov, ki so nastali v preteklosti v okviru lončarskega krožka na šoli.

Dogodka sta se udeležili tudi sodelavki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Nataša Gorenc in Milena Antonič, ki sta se skupaj z mladimi lončarji preizkusili v vrtenju lončarskega vretena.
Generalna konzulka Metka Lajnšček je v pozdravnem nagovoru opozorila na izjemno bogato kulturno dediščino Porabja in pohvalila organizacije, društva in posameznike, ki to negujejo in prenašajo iz roda v rod. Na ta način mladi spoznavajo življenje svojih prednikov, tudi svojo kulturno, jezikovno in narodno identiteto.