Skoči do osrednje vsebine

V Luki Koper zasegli tono in pol prepovedanih sestavin za proizvodnjo droge amfetamin

Finančna uprava je v kontejnerju, ki je bil naložen z magnezijevim sulfatom, odkrila in zasegla 120 vreč v skupni teži več kot tono in pol kg prepovedanih sestavin za proizvodnjo droge amfetamin - Benzil metil keton (fenil-2-propanon). Tovor je prispel iz Kitajske, namenjen je bil uvozniku na Madžarskem, končni prejemnik blaga pa je bila družba na Nizozemskem. Nadaljnjo preiskavo kontejnerjev je v obravnavo prevzela Kriminalistična policija.

Ko je 12. 8. 2022 priplula v Luko Koper ladja s Kitajske, na kateri je bilo 1.383 kontejnerjev,  so uslužbenci Finančnega urada Koper, ki se ukvarjajo z analizo tveganja, izbrali določeno število kontejner za kontrolo.

Po uradnih podatki uvoznika je bilo v kontejnerju deklarirano blago MAGNESIUM SULPHATE v količini 20 palet, bruto teže 18,6 tone. Po podatkih iz deklaracije in uvoznega računa je bil pošiljatelj družba iz Kitajske, uvoznik družba na Madžarskem, končni prejemnik blaga pa družba na Nizozemskem.

Kontejner, ki je bil predmet kontrole, so uslužbenci Finančnega urada Koper skenirali in fizično pregledali. Med pregledom blaga je bilo ugotovljeno, da se je v različnih vrečah, kljub identični embalaži, nahajalo različno blago. Sum, da ne gre za enovrstno blago, ki se je porajal že pri skenerski sliki, je bil tako potrjen. V določenih vrečah se je nahajala snov bele barve v obliki granulata, v drugih vrečah pa snov bledorumene barve v obliki prahu. Ker je obstajal sum, da gre v enem ali drugem primeru (ali v obeh) za prepovedano drogo, je bil opravljen hitri test na prepovedane droge. V primeru snovi bledorumene barve je bil preliminarni test pozitiven in je nakazal na prepovedano drogo amfetamin. Istočasno so bili vzeti vzorci obeh snovi za carinski laboratorij.

Sledilo je takojšno obveščanje Kriminalistične policije o najdbi prepovedanih drog, ki je ob prihodu na kraj najdbe prevzela nadaljnjo preiskavo kontejnerja oz. njegove celotne vsebine. Pri tem so sodelovali tudi uslužbenci Finančnega urada.

Vzorci, ki so bili posredovani v carinski laboratorij za izdajo mnenja o uvrstitvi, kot tudi v  nacionalni forenzični laboratorij Policije so pokazali, da gre za prepovedano snov oz. predhodne sestavine za droge amfetamin.

Najdeno je bilo torej 120 vreč v skupni teži 1.518,19 kg prepovedanih sestavin za proizvodnjo droge amfetamin -  Benzil metil keton (fenil-2-propanon) oz. v angleški verziji »BMK (benzyl methyl ketone, also called Phenylacetone) is the main precursor for the production of amphetamine.«