Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na Dunaju o svojem modelu na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na Dunaju poteka mednarodna regionalna konferenca Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (United Nations Industrial Development Organization – UNIDO) za razvojno sodelovanje v Evropski regiji. Slovenija je bila k sodelovanju na konferenci povabljena kot primer dobre prakse, zato v teh dneh predstaniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavljajo slovenski model na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Slovenija je skozi sodelovanje z UNIDO razvila model sodelovanja, ki omogoča uresničevati tudi cilje internacionalizacije slovenskega gospodarstva. UNIDO ta model promovira kot zelo uspešen način sodelovanja manjšega, odprtega gospodarstva na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. S tem Slovenijo postavljamo na svetovni zemljevid držav, ki na področju tovrstnega sodelovanja pomembno prispevajo k razvoju človeštva. V ta namen je bil 30. junija 2022 podpisan načrt dolgoročnega sodelovanja med Vlado Republike Slovenije in UNIDO.

Slovenski model sodelovanja temelji na javno zasebnem partnerstvu in omogoča neposredno sodelovanje slovenskih organizacij, univerz, inštitutov in podjetij, ki ga je UNIDO prepoznal kot zgled sodelovanja z ekonomsko manjšimi, a odprtimi gospodarstvi na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. Slovenija ponuja nišne projekte, v katerih prenaša svoja znanja in tehnologije in ta model v okviru regionalne konference predstavniki Slovenije predstavili kolegom iz drugih držav. Med njimi so denimo Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija.

Slovenija kot izvozno in vedno bolj storitveno usmerjena visoko razvita država s pridom izkorišča priložnosti, ki jih prinaša četrta industrijska revolucija in izboljšuje splošne delovne in življenjske pogoje doma in s sodelovanjem v UNIDO tudi po svetu. Slovenija bo predstavila svoja stališča v treh predstavitvah, ki jih bodo predstavili stalna predstavnica pri mednarodnih organizacijah na Dunaju Barbara Žvokelj, vodilni strokovnjak na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja mag. Janez Rogelj in direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomažič Vidovič.