Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. oktobra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 20.36 sta na območju Matkovega kota v občini Solčava, zašla planinca. Gorski reševalci GRS Celje so dostopili do nepoškodovanih planincev in ju pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.34 se je na poti s Svetega Jošta, občina Kranj, pri padcu poškodovala gorska kolesarka. Reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so jo na kraju oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila NMP Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.12 se je v naselju Brunk, občina Radeče, delavec poškodoval pri padcu s strehe. Reševalci RP Laško so poškodovanca na kraju oskrbeli, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor pa ga je prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Radeče so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu ponesrečenca.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.25 je na regionalni cesti Litija–Zagorje, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trbovlje, Zagorje - mesto in Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri iznosu osebe iz vozila, oskrbi ter prenosu do reševalnega vozila NMP SB Trbovlje. Poškodovani je bil prepeljan v SB Trbovlje.

Ob 19.37 so v naselju Trnovica v občini Ivančna Gorica gasilci PGD Hrastov Dol nudili pomoč reševalcem NMP ZD Ivančna Gorica pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.59 sta na gorenjski avtocesti za priključkom Vodice, smer Ljubljana, občina Vodice, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju dogodka opravili preventivni pregled dveh oseb. Posredovali so tudi policisti in delavci DARS-a.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.00 je na lokalni cesti Velesovo–Češnjevek, občina Cerklje na Gorenjskem, iz traktorske cisterne iztekala gnojevka. Gasilci PGD Velesovo so očistili vozišče v dolžini okoli tri kilometre.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 17.12 so na Linhartovem trgu v Radovljici, našli rusko prebojno topovsko granato iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo prevzela in jo na varni lokaciji uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, občan našel neeksplodirano topovsko granato, kaliber 75mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno.

Ob 18.15 so v Biljah, občina Miren Kostanjevica, na njivi našli topovsko granato kalibra 75mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.37 so v Florjanski ulici v Sevnici, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli stanovanje in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe ter nudili pomoč pri prenosu le-te do reševalnega vozila. Reševalci NMP Sevnica so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 12.08 se je na Poti na Zali rovt, občina Tržič, otrok zaklenil v avto. Gasilci PGD Tržič so s tehničnim posegom rešili otroka iz vozila.

Ob 15.56 se je na Trsteniku, občina Kranj, otrok zaklenil v objekt. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata v prostor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.41 so v stanovanjskem bloku v Murski Soboti, gasilci  PGD Murska Sobota rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 so v Kanalu ob Soči, gasilci PGD Kanal odstranili in razžagali podrto drevo, ki je oviralo vozišče.

Izpostava Postojna

Ob 16.09 je v Postojni zaradi počene cevi iztekala voda v kletnih prostorih vrtca. Gasilci PGD Postojna so izčrpali okoli 200 litrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 13.29 so v Grlincih, občina Juršinci, gasilci PGD Gabrnik in Grabšinski breg nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/