Skoči do osrednje vsebine

Digitalizacija in gospodarstvo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je danes sestala z vodstvom Gospodarske zbornica Slovenije, z generalnim direktorjem mag. Alešem Cantaruttijem in izvršno direktorico Vesno Nahtigal.
od leve proti desni stojijo pred zastavo Slovenije in EU: Vesna Nahtigal, mag. Aleš Cantarutti, dr. Emilija Stojmenova Duh

od leve: Vesna Nahtigal, mag. Aleš Cantarutti, dr. Emilija Stojmenova Duh

Ministrica je sogovornikoma predstavila, kaj smo na Službi za digitalno preobrazbo naredili v začetku novega mandata. Izpostavila je načrt razvoja gigabitne infrastrukture, sprejem Zakona o elektronskih komunikacijah -2, priprava novele Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki gre v medresorsko usklajevanje.

Sogovorniki so izmenjali mnenja o možnostih sodelovanja na področju digitalizacije v gospodarstvu. Pogovarjali so se o umetni inteligenci, robotiki, polprevodnikih, povezljivih skupnostih, pomanjkanju strokovnjakov z naprednimi digitalnimi kompetencami.
Ministrica je v pogovoru med drugim tudi omenila, da je na področju umetne inteligence zaposlenih okoli sedemdeset odstotkov strokovnjakov v akademskem svetu in le trideset odstotkov v industriji. Spomnila je tudi na to, da se na področju umetne inteligence strokovnjaki praviloma izobrazijo v Evropi in Aziji, potem pa odidejo drugam.

Sogovorniki so se strinjali, da bodo konkretnejše premike v podporo gospodarstvu lahko hitreje naredili skupaj, zato so se odločili za pogostejšo izmenjavo informacij, redne stike in tesnejše sodelovanje.