Skoči do osrednje vsebine

Neformalno zasedanje vodij veterinarskih služb v Pragi

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Matjaž Guček, se je udeležil neformalnega zasedanja vodij veterinarskih služb (CVO), ki je potekalo v Pragi od 28. do 30. septembra 2022.

Generalni direktor UVHVVR na neformalnem zasedanju vodij veterinarskih služb | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Glavna tema zasedanja je bila situacija glede primerov izbruhov afriške prašičje kuge (APK) v Evropski uniji (EU). Države članice, ki imajo izkušnje s pojavi APK, so predstavile ukrepe in vpeljane postopke nadzora nad APK. Evropska komisija je povzela situacijo v EU in v globalnem kontekstu ter predstavila zgodovinski potek bolezni. Evropska komisija (EK) pripravlja nov zakonodajni predlog, ki bo zajemal pripravo obveznega nacionalnega načrta ukrepov in prepoved/odstopanja za gibanja znotraj območij omejitev za APK (območja I, II in III). Prav tako bo EK nadaljevala z obiski strokovne skupine v prizadetih državah članicah, ki bo nudila strokovno podporo. Še naprej bo ozaveščala javnost o tej bolezni (kot je bila npr. priprava ministrske konference na visoki ravni glede APK, 27. 9. 2022) in nadaljevala z organizacijo izobraževanj v okviru izobraževanj na področju varne hrane. Evropska agencija za varno hrano je predstavila nove ugotovitve glede APK, ki zajemajo tako ukrepe, aktivni in pasivni nadzor, vpliv vektorjev bolezni ter preživetje virusa v naravi.
Ostale obravnavane teme na neformalnem zasedanju so bile vezane na sofinanciranje nacionalnih programov za ukrepe in nadzor glede nalezljivih bolezni, priprave vprašalnika glede zbiranja podatkov in prodaje protimikrobnih zdravi in pripravi cepiv za aviarno influenco Danska je na koncu podala informacijo glede pripravljenega skupnega stališča nekaterih v zvezi s transportom živali na dolge razdalje.

Naslednje zasedanje CVO bo potekalo v Bruslju od 9 do 10. 11. 2022.