Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na 3. Festivalu slovenskih sirov

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila 3. Festivala slovenskih sirov, kjer so prisotni sirarji iz Slovenije in iz tujine. Dogodek organizira Združenje kmečkih sirarjev Slovenije, gre pa za nadaljevanje aktivnosti ob Mednarodni konferenci in letni skupščini Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev (angleško Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network – FACE), ki sta do včeraj potekali v Bohinju.
Ministrica si ogleduje razstavo slovenskih sirov.

3. Festival slovenskih sirov. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Ministrica Irena Šinko si je ogledala pestro razstavo sirarjev, s katero ponazarjajo značilnosti slovenskega kmetijstva in posebnosti posameznih regij. Ob otvoritvi festivala se je v nagovoru zahvalila organizatorjem za izvedbo festivala ter izrazila navdušenje nad številom razstavljavcev. Dodala je, da je ima sirarstvo v slovenski zgodovini velik pomen: »Sir ima v Sloveniji veliko tradicijo in je eden najbolj razširjenih mlečnih izdelkov. Že planšarji so od davnega predelovali mleko v sir in to prodajali v večjih mestih. Na ta način se je prebilo lokalne meje in se je sir iz planin prodajal tudi v drugih okoliših.« Kako pomembno je sirarstvo v Sloveniji, dokazuje tudi dejstvo, da je Slovenija na nivoju Evropske unije (EU) z geografskim poimenovanjem zaščitila sir Mohant, Tolminc, Nanoški sir in Bovški ovčji sir, ki se lahko še dodatno označujejo z označbo »narejeno na planini«. Imamo pa še nekaj sirov – na primer sir Bohinjc - ki ga lahko zaščitimo na ravni EU.

Pri ohranjanju tradicionalnih sirov so v pomoč tudi podpore skupne kmetijske politike. V Strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023 – 2027 (SN SKP) je eden od pomembnejših ukrepov povezovanje med proizvajalci. Poleg tega lahko sirarji izkoristijo tudi druge ukrepe: »Veliko intervencij je namenjenih predelavi in trženju. Prav te lahko kmetije, ki se ukvarjajo s sirarstvom, naslovijo in tako pridobijo sredstva za razvoj te dejavnosti v Sloveniji. Med temi so tudi kmetije, ki se nahajajo na območjih z omejeni dejavniki. Te bomo spodbujali z dodatnimi ukrepi.«

SN SKP predvideva sredstva za podporo za ustanovitev in začetno delovanje priznane skupine proizvajalcev ter podporo dejavnostim informiranja in promocije proizvodov iz shem kakovosti. To velja za vse sheme kakovosti, tudi za »gorski proizvod«. Povečanje dodane vrednosti proizvodov preko vključevanja v sheme kakovosti je ena ključnih strateških usmeritev Sovenije na področju kmetijske pridelave in predelave. Sodelovanje v shemah kakovosti je povezano z dodatnimi stroški in obveznostmi, ki se v začetni fazi uvajanja proizvoda praviloma ne povrnejo. Ministrstvo pripravlja tudi nov Pravilnik o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, v katerega se bodo lahko aktivno vključili tudi mali sirarji.