Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je v Benetkah udeležil srečanja ministrov za obrambo Jadransko-jonske pobude

Na povabilo ministra za obrambo Italijanske republike Lorenza Guerinija se je minister za obrambo Marjan Šarec danes v Benetkah udeležil srečanja ministrov Jadransko-jonske pobude Adrion.

Začetek sodelovanja držav Jadransko-jonske pobude sega v leto 2000, ko je bila maja v Anconi na predlog Italije pobuda formalno ustanovljena s podpisom Anconske deklaracije. V obliki obrambnega sodelovanja se je pobuda vzpostavila leta 2004.

Drugo srečanje v formatu ministrov za obrambo (prvo je potekalo leta 2019) je bilo namenjeno oceni dosedanjega delovanja obrambne pobude Adrion, ki združuje vojaške mornarice držav ob Jadranskem in Jonskem morju, in sicer Italije, Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Albanije in Grčije, ter načrtovanju dela in ciljev v prihodnjih dveh letih.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v svojem nagovoru spomnil, da noben posamezni akter ne more sam zagotoviti pomorske varnosti, zato je regionalno sodelovanje toliko bolj pomembno.

»Za Slovenijo Adrion predstavlja edinstveno priložnost za krepitev usposobljenosti slovenske vojaške mornarice. Še pomembneje je, da te zmogljivosti vzpostavljamo skupaj s partnerji in da temeljijo na vključevanju, skupnih vrednotah in stabilnosti regije,« je poudaril minister Šarec.

 »Pobuda Adrion se je kot obrambna iniciativa izkazala pri spodbujanju usposabljanja, integracije, razvoja pomorskih zmogljivosti, medsebojnega poznavanja in izmenjave strokovnega znanja ter krepitve zaupanja za doseganje verodostojne pomorske prisotnosti v jadransko-jonskem bazenu ter za doseganje pomorske varnosti in strokovnega znanja o regionalnem pomorskem okolju.«

Ministri so ob koncu srečanja sprejeli skupno deklaracijo za javnost, v kateri so prepoznali in pohvalili rezultate, ki jih je pobuda Adrion dosegla v skoraj dvajsetih letih prizadevanj ter zavezanosti h krepitvi pomorske varnosti in situacijskega zavedanja o razmerah v jadransko-jonskem bazenu. Poudarili so pomen ohranjanja in izboljšanja interoperabilnosti ter sodelovanje med vojaškimi mornaricami za izboljšanje pomorske varnosti in povečanje skupne sposobnosti zagotavljanja humanitarne pomoči, pomoči ob nesrečah, iskanja in reševanja na morju ter krepitve zmogljivosti.

Ministri držav pobude Adrion stojijo na palubi ladje, v ozadju Benetke

Srečanje ministrov za obrambo Jadransko-jonske pobude Adrion v Benetkah | Avtor: Ministrstvo za obrambo

1 / 3