Skoči do osrednje vsebine

Javno povabilo za članstvo v stalnih strokovnih komisijah Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo vabi vse zainteresirane kandidate in kandidatke, da do 18. oktobra podajo kandidaturo za članstvo v stalnih strokovnih komisijah in do 19. oktobra kandidaturo za članstvo v stalni strokovni komisiji za medije.

Nov Pravilnik o strokovnih komisijah, ki je bil v Uradnem listu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 125/22) objavljen v petek, 30. septembra, pri sestavi komisij narekuje zasledovanje strokovnosti in uravnotežene zastopanosti po spolih in starosti, geografske razpršenosti po območjih delovanja posameznih kandidatov in kandidatk ter skupnega nabora izkušenj iz različnih zvrsti obravnavanega področja ter delovnih in organizacijskih oblik delovanja. Pravilnik podeljuje strokovnim komisijam večjo avtonomnost, zmanjšuje vpliv politike na njihovo delo, predvideva pa tudi razširitev članstva strokovnih komisij, kar bo omogočilo širšo strokovno preglednost in ustreznejše vrednotenje projektov.

Strokovne komisije bodo delovale na 18 področjih: uprizoritvene umetnosti, glasbene umetnosti,  vizualne umetnosti, arhitektura in oblikovanje, intermedijske umetnosti, slovenski jezik, področje knjige, knjižnična dejavnost, premična kulturna dediščina, nepremična kulturna dediščina, nesnovna kulturna dediščina, mednarodno sodelovanje in promocija, arhivska dejavnost, ljubiteljske kulturne dejavnosti, kulturne dejavnosti manjšinskih in ranljivih družbenih skupin, avdiovizualno področje, podeljevanje štipendij in podporni programi v kulturi. Pravilnik na seznamu področij uvaja novi komisiji za nesnovno kulturno dediščino in podporne programe, ukinja ločeni komisiji na področju uprizoritvenih in glasbenih umetnosti, na področju vizualnih umetnosti pa uvaja komisijo za vizualno področje ter komisijo za arhitekturo in oblikovanje. S pravilnikom je bila ukinjena komisija za samozaposlene, njene pristojnosti pa se prenašajo nazaj na posamezne področne komisije. S tem bo Ministrstvo za kulturo zagotovilo, da bodo vloge za vpis ali podaljšanje statusa in pravic samozaposlenih obravnavane s strani širše zasedbe strokovnjakov, ki svoja področja in tam delujoče ustvarjalke in ustvarjalce dobro poznajo ter lahko zato utemeljeno presojajo kvaliteto njihovega dela.

Pogoji so podrobneje opredeljeni v besedilu javnega povabila. Nove članice in člani bodo predvidoma imenovani konec oktobra.