Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. oktobra 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.57 si je v gozdu nad vasjo Letenice v občini Kranj, občanka poškodovala gleženj. Gasilci GARS Kranj in gorski reševalci GRS Kranj so poškodovanko oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 21.59 je na Kalu, občina Pivka, v proizvodnji delavcu stisnilo prst. Zaposleni so pred prihodom gasilcev uspeli rešiti ukleščenega sodelavca. Gasilci PGD Pivka so pregledali kraj nesreče,  reševalci NMP Postojna pa so poškodovanca prepeljali v ZD Postojna. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 10.34 so na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici, gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.23 sta na avtocesti med uvozoma Dramlje in Ljubečna v občini Šentjur, na voznem pasu osebni vozili trčili v kos pnevmatike. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, počistili razlite motorne tekočine ter nudili pomoč DARS-u pri čiščenju cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.18 so v Globočah, občina Vojnik, trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč trem poškodovanim osebam, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje in Slovenske Konjice so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka, dve pa prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 7.52 je na Hraški cesti v krožišču v Lescah, osebno vozilo trčilo v tovorno vozilo in se zagozdilo. Gasilci GARS Jesenice, Kranj in PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, osebno vozilo izvlekli in očistili razbite dele vozil s cestišča. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 9.03 se je na Savski cesti v Kranju, pod kolesi tovornega vozila udrla cesta, nakar se je vozilo nevarno nagnilo nad železniško progo. V vozilu je bilo okoli pet kubičnih metrov odpadnih mešanih tekočin, ki so jih gasilci GARS Kranj pretočili v drugo vozilo. Gasilci so zavarovali in stabilizirali vozilo, ga s pomočjo dvigala dvignili in postavili na cestišče. O dogodku so bile obveščene Slovenske železnice.  Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 sta na Virski cesti v Domžalah, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, odstranili osebno vozilo, posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.18 sta na primorski avtocesti Ljubljana–Vrhnika, med izvozom in uvozom Brezovica, občina Brezovica, trčila osebno in policijsko vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili razbitine s cestišča in nudili pomoč drugim enotam. Reševalci NMP so poškodovani osebi prepeljali v UKC Ljubljana. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.30 sta na uvozu s hitre ceste v Ajdovščini, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.10 sta na Vojkovi cesti v Novi Gorici, trčila delovni stroj in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 4.22 je na cesti med Prestrankom in Pivko v občini Postojna, voznica z osebnim vozilom trčila v košuto. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in sanirali razlite tekočine. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Postojna. O poginuli košuti je bila obveščena pristojna lovska družina.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.01 sta v naselju Brdinje, občina Ravne na Koroškem, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenca, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali vlečni službi pri odstranjevanju vozila s ceste. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ponesrečenca  prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 18.37 je v naselju Dravče, občina Vuzenica, štirikolesnik zapeljal s cestišča in se prevrnil. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na cestišče ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, ki so jo reševalci ZRCK prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.58 je v ulici Zagrad v Celju, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik so ob vstopu preverili prisotnost oseb v objektu, požar pogasili in s termo kamero pregledali požarišče.

Ob 15.58 je v Trubarjevi ulici v Celju, zagorela hrana na štedilniku. Požar so omejili stanovalci, gasilci PGE Celje in PGD Babno pa so ga dokončno pogasili, odstranili zažgano posodo s hrano, prostore prezračili ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 9.01 se je na Gallusovi ulici v Piranu, kadilo iz stanovanja zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci PGD Piran in JZ GB Koper so s štedilnika odstranili hrano in prezračili prostore stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.47 je v Vodnikovi ulici v Idriji, gorelo v stanovanju. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.50 je na Ulici Mirka Vadnova v Kranju, tlela vsebina zabojnika za odpadke, ki so ga zalili z vodo gasilci GARS Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 4.29 je na Glaserjevem trgu v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, na avtobusni postaji gorel zabojnik za odpadke, ki so ga pogasili gasilci GB Maribor in PGD Hoče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.37 sta na območju naselja Banjšice v občini Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeni topovski granati, kalibra 75 mm, eno avstrijske in drugo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.57 sta v kraju Vrtojba v občini Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno ročno bombo italijanskega porekla, mase 1,4 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.33 je ob Rejčevi ulici v Novi Gorici, občan na gradbišču opazil ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg, avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Celje

Ob 9.46 je na Železarski cesti v Štorah, pretrgal plinovod. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, iz bližnjega objekta evakuirali dve osebi, izmerili vsebnost plinov v zraku ter nadzirali območje do prihoda dežurnih vzdrževalcev plinovodnega podjetja.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.47 je v naselju Bukovica v občini Renče – Vogrsko, porušil del ostrešja zapuščenega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Renče-Vogrsko so zavarovali kraj dogodka, ki si ga je ogledal tudi predstavnik OŠCZ Renče - Vogrsko.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.42 je v Ulici Janeza Puharja v Kranju, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba, ki so jo rešili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.48 so v naselju Rovte, občina Logatec, gasilci PGD Rovte pomagali reševalcem NMP Logatec pri prenosu obolele osebe iz 3. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 5.35 je v ulici Špruha, v industrijski coni Trzin, v pisarniških prostorih iztekla voda iz poškodovanega grelnika vode. Gasilci PGD Trzin so vodo izčrpali.

Ob 10.53 so v Kolarjevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana ter jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.09 je v Cankarjevi ulici v Mariboru, s strehe večstanovanjskega objekta visel žleb in ogrožal mimoidoče. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom žleb odstranili. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.38 so v kraju Miren v občini Miren –Kostanjevica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala starejša, onemogla oseba. Gasilci so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 15.38 so v Partizanski ulici v Idriji, gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli pogrešano oseb. Na kraju so bili tudi policisti PP Idrija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/