Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. oktobra 2022.

Poplave

Izpostava Novo mesto

Ob 9.18 je v naselju Dragatuš, občina Črnomelj, podtalnica zalila kletne prostore starejše stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so izčrpali okoli 12 kubičnih metrov vode.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.01 si je pod vrhom Lubnika, občina Škofja Loka, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so jo locirali, na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Škofja Loka.

Ob 13.39 si je pri sestopu s pobočja Male Mojstrovke proti Vršiču, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so jo locirali, oskrbeli na kraju dogodka ter prenesli do Vršiča, kjer so jo prevzeli znanci in odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Ob 20.08 je v gozdu nad Aljaževim domom, občina Kranjska Gora, pohodnik zdrsnil in si poškodoval nogo. Reševalci GRS Mojstrana so mu na kraju nudili pomoč in ga pospremili do Aljaževega doma.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.54 je pri sestopu s Šmarne gore, občina Ljubljana, pohodnika obšla slabost. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Ljubljana in GB Ljubljana ter PGD Tacen. Gasilci iz Tacna so s terenskim vozilom prepeljali obolelega do parkirišča, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.36 je na Letališki cesti v Skokah, občina Miklavž na Dravskem polju, padalka pri pristanku obvisela na drevesu. Gasilci JZ GB Maribor so nepoškodovano padalko s pomočjo avto lestve rešili z drevesa.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.31 se je v Jagnjenici, občina Radeče, oseba poškodovala in močno krvavela iz roke. Gasilci PGD Radeče so osebo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Laško, ki so jo odpeljali v SB Celje.

Ob 17.23 je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo iz SB Celje v UKC Maribor.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 se je nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo na območju Jeličnega vrha v občini Idrija. V iskalni akciji so sodelovali gasilci PGD Dole, Črni vrh, Spodnja Idrija, Idrija, Ledine, Godovič, Vrsnik, Zavratec, gorski reševalci GRS Tolmin ter več skupin vodnikov reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije. Nekaj pred enajsto uro dopoldne so v bližnji okolici Idrije našli preminulega pogrešanca in ga predali pristojnim službam.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.39 sta v Kampelu, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč ponesrečenemu motoristu do prihoda reševalcev Reševalne službe slovenske Istre. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.44 je v naselju Zatrnik, občina Gorje, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Bled in policiji ter odstranili motor s cestišča.

Ob 18.19 je v naselju Breznica pod Lubnikom, občina Škofja Loka, osebno vozilo zdrsnilo na rob strme brežine. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, vozilo izvlekli in ga postavili nazaj na cesto. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 sta na cesti Kočevje–Novo mesto trčila osebni avto in motorist. Reševalci NMP Kočevje so hudo poškodovanega motorista prepeljali do ZD Kočevje, kjer ga je prevzela ekipa HNMP in ga s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

Ob 13.22 sta v križišču Drenikove in Verovškove ulice v Ljubljani, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovani voznici in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 13.40 je na Čopovi poti v Kamniku, padla kolesarka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč poškodovani osebi, ki je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.00 je v naselju Križevci občina Gornji Petrovci, gorelo v počitniški hiši. Gasilci PGD Gornji Petrovci in Križevci so pogasili začetni požar, ki se je iz ločene peči razširil na leseni vratni podboj, ter prostore pregledali in prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 8.25 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, gorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreče vozilo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 6.49 so na lokalni cesti v Dutovljah v občini Sežana, opazili naftne madeže. Gasilci ZGRS Sežana so posuli madeže ter očistili cestišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.27 je v gozdu pod Velikim vrhom občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na dve topovski granati in tri topovske vžigalnike v skupni masi 15,2 kilograma, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe varno odstranila in shranila v ustrezno skladišče do uničenja.

Ob 15.00 so na območju naselja Bukovo v občini Cerkno, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja spravila v ustrezno skladišče topovsko granato kalibra 47 milimetrov, mase 2,4 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.26 so na Planinski cesti v Sevnici, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala stanovanjskega bloka rešili šest oseb.

Izpostava Celje

Ob 8.39 je bila ob potoku v Hudičevem grabnu v bližini naselja Krajnčica, občina Šentjur, najdena poškodovana oseba. Gasilci PGD Šentjur so jo s pomočjo vrvne tehnike prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Celje so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 11.11 so na Tomšičevi cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Velenje dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 11.48 so v kraju Petrovče, občina Žalec, gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila onemogla oseba. Gasilci so nudili pomoč reševalcem NMP Žalec pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 12.11 so v Ulici Vena Pilona v Kopru, gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe, izklopili dvigalo in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 so na Linhartovi cesti v Ljubljani opazili, da se je trhlo drevo nevarno nagnilo nad javno parkirišče. Gasilci GB Ljubljana so drevo razžagali in obvestili podjetje Snaga.

Izpostava Maribor

Ob 10.08 je na Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/