Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. oktobra 2022

Pogrešane osebe

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.02 je na področju Jeličnega vrha v občini Idrija pod vodstvom policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali gasilci PGD Dole, vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Severnoprimorske regije. Pogrešanega niso našli. Ob 8. uri so nadaljevali z iskanjem pogrešanega. Tekom dneva je poleg policistov sodelovalo več skupin KZS in ZRPS z iskalnimi psi, člani GRS Tolmin, gasilci PGD Idrija in Dole. Do večera pogrešanega niso našli, zato bodo z iskanjem nadaljevali v nedeljo, 2. 10. 2022.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.11 si je v gozdu pri Zgornji Besnici, občina Kranj, gobarka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so poškodovanko na kraju oskrbeli ter prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 15.15 se je na kolesarski progi na Pohorju, občina Maribor, poškodoval kolesar. Gasilci JZ GB Maribor so pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.20 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Krškega v UKC Ljubljana. Policisti PP Krško so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 5.14 je v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, oseba izgubila zavest. Do prihoda reševalcev NMP Radovljica na kraj so prvi posredovalci PGD Kamna Gorica osebi nudili prvo pomoč.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.36 se je na Liparjevi cesti v Mengšu poškodoval otrok. Do prihoda reševalcev NMP so gasilci PGD Mengeš imobilizirali poškodbo. Reševalci so ga nato prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je posadka s helikopterjem SV ob spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 5.58 se je na cesti med Vanganelom in Čenturjem, občina Koper, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Koper so protinaletno in požarno so zavarovali kraj nezgode, izklopili akumulator in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.41 sta na cesti Stična–Ivančna Gorica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vozišče, osvetljevali kraj in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.18 sta v naselju Hotiza, občina Lendava, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci IGE Nafta Lendava so zavarovali kraj nesreče in popivnali iztekle tekočine na cestišču.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.48 se je na regionalni cesti Ozeljan–Vogrsko v občini Nova Gorica zgodila prometna nesreča. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.07 sta na Savinjski cesti v Trbovljah, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 3.03 so se v naselju Trnovec, občina Sevnica, v stanovanjskem objektu močno zadimili prostori. Gasilci PGD Trnovec, Sevnica in Boštanj so opravili pregled prostorov in ugotovili da je prišlo do tlenja tal pod pečjo. Tla so razžagali, polili z vodo in pogasili ter s tem preprečili nadaljnjo širitev ognja.

Izpostava Kranj

Ob 23.18 se je na Tavčarjevi ulici v Kranju zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo-Kranj so pregledali objekt, odstranili hrano s štedilnika, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.08 je v bližini Ulice Koroškega bataljona v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Ob 23.38 je na Stegnah v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Izpostava Maribor

Ob 20.01 se je na Kardeljevi cesti v Mariboru iz stanovanja kadilo zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci JZ GB Maribor so preventivno pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.59 je v Ključarovcih, občina Križevci pri Ljutomeru, prišlo do požara v sušilnici za zrnje. Gasilci PGD Križevci, Lukavci, Kokoriči, Ključarovci in Boreci so požar pogasili in prekopali okoli 25 ton zrnja koruze, ki je bilo v sušilnici.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.57 je na križišču v Stahovici, občina Kamnik, gorelo terensko vozilo. Gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli armaturno ploščo in pogasili požar v notranjosti ter odklopili akumulator. V času intervencije je bila polovična zapora cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo, na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.29 se je na avtocestnem odseku Dobruška vas–Kronovo, občina Šmarješke Toplice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator, oprali cestišče in nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč delavcem avtovleke. Avtomobil je uničen. Delavci DARS-a so zavarovali kraj dogodka in postavili prometno signalizacijo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 18.24 so v Ulici Florjana Pohlina v Žalcu stanovalci na stopnišču stanovanjskega bloka zaznali močan dim. Gasilci PGD Žalec, Gotovlje in Vrbje so pregledali celoten objekt, vendar vzroka zadimljenosti niso našli. Objekt so temeljito prezračili in preventivno pregledali okolico kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.20 je v trgovskem centru Supernova v občini Kamnik prišlo do izhajanja nevarnih plinov. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in izvedli ogled. Ob prihodu je bilo 21 oseb že izven objekta, dve osebi pa sta ostali ujeti v zadimljenem objektu in so ju gasilci rešili. Naknadno je bilo še aktivirano društvo PGD Duplica. Gasilci so z meritvami ugotovili povišano vrednost ogljikovega monoksida v objektu, zato so objekt temeljito prezračili. Ko je koncentracija padla pod dovoljen nivo, je upravnik lahko objekt odprl za obratovanje. Na kraju so bili prisotni tudi policija, varnostna služba in upravnik objekta Supernova.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.50 je prišlo na Streliški ulici v Slovenski Bistrici do onesnaženja cestišča z motornim oljem na dolžini okoli enega kilometra. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so madež posipali, nevtralizirali in počistili. Prisotni so bili tudi komunala Slovenska Bistrica in policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.49 so v industrijski coni v Bovcu odkrili večjo lužo jedke snovi. Na kraju so posredovali gasilci PGD Bovec in policisti. Za odvoz nevarne snovi bo poskrbelo podjetje Saubermacher.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 6.33 je bila v naselju Zasip, občina Bled, prekinjena oskrba z električno energijo zaradi poškodbe daljnovoda. Dežurni delavci Elektro Gorenjska so poškodbo sanirali.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Kranj

Ob 9.14 se je na Kidričevi cesti v Kranju, v telovadnici osnovne šole vdrl strop. Gasilci GARS Kranj so se s pomočjo avto lestve dvignili na streho telovadnice in pregledali streho. Obveščeni so bili CZ Kranj, Policija in župan.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.03 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 16.20 so v naselju Ložnica v Velenju gasilci PGD Šentilj razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Koper

Ob 18.09 so na Cankarjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper pomagali delavcem komunalnega podjetja pri odstranjevanju veje na višini. S pomočjo avtoleste so veliko, razklano vejo odžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 23.34 so na Partizanski cesti v Škofji Loki v večnadstropnem objektu gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili pet ujetih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.36 je v večstanovanjskem bloku na Beblerjevem trgu v Ljubljani zamakalo v stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je napaka na hišni odtočni inštalaciji in obvestili ustrezne službe. Gasilci so nudili pomoč stanovalcu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 so v Črnem Vrhu, občina Idrija, gasilci PGD Idrija izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

Ob 19.31 so na Slovenski cesti v Spodnji Idriji, gasilci PGD Spodnja Idrija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je oseba potrebovala pomoč.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.15 so se na reki Krki v Dolenjem Polju, občina Dolenjske Toplice, v nosilce lesenega mostu, zataknila tri debla. Gasilca GRC Novo mesto sta drevesa s pomočjo dvižne košare razžagala in odstranila. Most ni poškodovan.

Ob 10.17 se je za lesenim mostom na reki Krki v Lokah, občina Straža, nabrala večja količina hlodov in vejevja. Gasilci PGD Vavta vas so debla in vejevje razžagali in očistili nosilne stebre mostu.

Izpostava Postojna

Ob 14. 35 so v Smelijevem naselju v Ložu, občina Loška dolina, gasilci PGD Stari trg nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Cerknica.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.49 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala stanovanjskega bloka. Dvigalo so izklopili in obvestili dežurnega serviserja.

Ob 14.46 je v naselju Laz, občina Hrastnik, na cestišče padel elektro drog in se zlomil. Gasilci PGD Hrastnik so na kraju preventivno pregledali okolico in počakali na dežurnega Elektro podjetja.

Ob 15.13 se je v naselju Sopota v občini Zagorje ob Savi, na cestišče podrlo drevo in potrgalo telefonske kable. Gasilci PGD Podkum so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Obveščen je bil dežurni podjetja Telekom.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/