Skoči do osrednje vsebine

Odkrili spominsko obeležje ameriškim letalcem in domačinom Štravberka

Nad vasjo Štravberk pri Otočcu je bila danes slovesnost, na kateri so odkrili obeležje domačinom te vasi, ki so marca 1944 pomagali ameriškim letalcem v sestreljenem bombniku B-24 Liberator Moo Juice. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

Obrambni minister Marjan Šarec je na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja dejal, da se je slovenski narod boril v času generala Maistra, med drugo svetovno vojno in v osamosvojitveni vojni. Kot je povedal, je bilo veliko krvi prelite, da danes živimo v samostojni državi. Boj slovenskih partizanov, je poudaril, nas je postavil ob bok zmagovalcev druge svetovne vojne. Opozoril je, da bi bila naša zgodovina popolnoma drugačna, če slovenskih partizanov ne bi bilo. Verjetno bi nas osvobodila Sovjetska zveza in prav lahko bi delili usodo narodov Vzhodne Evrope. Minister Marjan Šarec je poudaril, da smo bili vedno na pravi strani zgodovine ter da tudi danes aktivno sodelujemo z drugimi, s katerimi delimo vrednote, s ciljem ohranjanja miru in boljšega življenja naših otrok. »Nihče nima pravice povzdigniti orožja nad drug narod in mu govoriti, kako mora živeti,« je povedal obrambni minister in pri tem spomnil na dogajanje v Ukrajini. Ruska politika ne priznava državnosti tistim državam, ki so bile nekoč del drugih držav. To velja tudi za Slovenijo, ki bi lahko imela povsem drugačno usodo, če ne bi Mihail Gorbačov razumel, da so le demokracija, človekove pravice in svoboda govora tisto, kar šteje. Tudi brez Evropske unije in Nata bi bila, kot je še dejal Marjan Šarec, evropska zgodovina povsem drugačna.

Na slovesnosti je navzoče nagovoril tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je izpostavil, da je vsaka vojna preizkušnja solidarnosti in sočutja. Obrambni ataše ZDA v Republiki Sloveniji podpolkovnik Ben Shaha se je zahvalil za solidarnost med drugo svetovno vojno in izrazil hvaležnost za ohranjanje spomina na pomen takratnih dejanj. Zbrane je nagovoril tudi sin rešenega ameriškega pilota Ernieja Nordwella.

Spominsko obeležje je postavilo Policijsko veteransko društvo Sever - Dolenjska in Bela krajina, in sicer v spomin na domačine Štravberka, ki so 19. marca 1944 pomagali ameriškim letalcem v sestreljenem bombniku B-24 Liberator Moo Juice. Bombnik je imel desetčlansko posadko, trije člani posadke so bili smrtno ranjeni, sedem letalcev je izskočilo s padali in pristalo v okolici Novega mesta. Dva člana posadke so s pomočjo domačinov uspeli rešiti partizani in ju odpeljali na osvobojeno ozemlje v Beli krajini ter do partizanskega letališča pri Bosanskem Petrovcu blizu Drvarja, od koder sta 2. maja 1944 z zavezniškim letalom, skupaj z drugimi rešenimi letalci, poletela v zavezniško letalsko bazo v južni Italiji.

V kulturnem programu so nastopili Policijski kvintet in učenci Osnovne šole Otočec. Na prireditvi je sodelovala tudi Slovenska vojska, in sicer z Gardo ter pilatusom PC-9, ki je nad prizoriščem izvedel akrobatski polet.

Obrambni minister Šarec na govorniškem odru

Obrambni minister Šarec kot slavnostni govornik ob odkritju spominskega obeležja ameriškim letalcem in domačinom Štravberka | Avtor: Metka Grmek

1 / 4