Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. septembra 2022.

Poplave

Tekom dneva so obilne padavine povzročile kar nekaj preglavic gasilcem in drugim službam. Po do sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih skupno 36 dogodkov v 21 občinah. Od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice trije, po šest Celje in Novo mesto, Ljubljana trinajst ter Kranj, Nova Gorica, Postojna in Trbovlje po dva dogodka. Aktiviranih je bilo 25 prostovoljnih gasilskih društev in tri poklicne enote. Gasilci so predvsem prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanjskih objektov, zdravstvenega doma, športnega objekta, gostinskih objektov, industrijskega obrata in iz zaklonišča v večstanovanjski stavbi. Meteorna voda je zalila tudi nekaj vozišč, tako so gasilci morali tudi izvleči osebno vozilo, ki je obtičalo v vodi. Gasilci so tudi nudili pomoč občanom pri zaščiti objektov s protipoplavnimi vrečami in dostavo potopnih črpalk. Zaradi večjih pretokov na rekah pa so odstranjevali naplavine izpod mostov in odstranjevali zaradi razmočenega terena podrta drevesa. Sproženih je bilo tudi pet zemeljskih plazov. V naselju Brgod, občina Hrpelje-Kozina, je zemeljski plaz poškodoval stanovanjsko hišo, v občini Gornji Grad pa je zaradi razmočenega terena odtrgalo del cestišča.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.40 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletela na letališče Slovenj Gradec, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.32 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletela na letališče Slovenj Gradec, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.27 sta na glavni cesti pri Logu, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.05 je pri Malem Ločniku, občina Velike Lašče, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zaletelo v drevo. Gasilci PGD Ribnica in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu potniku do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 1.07 sta na Tržaški cesti v Ljubljani trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili poškodovanega voznika in odklopili akumulator. Poškodovanca so v oskrbo prevzeli reševalci.

Ob 9.20 sta na avtocesti Grosuplje–Višnja Gora trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč trem poškodovanim osebam.

Ob 14.51 sta na avtocesti Vrhnika–Brezovica trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, dvema poškodovanima osebama nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Ob 21.18 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, v smeri Novega mesta osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so poškodovana oskrbeli na kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.18 so v predoru Panovec, občina Nova Gorica, trčila tri osebna vozila. Pri tem ni nastala večja materialna škoda. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.37 je v ulici Kot v Semiču osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na brežini. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 17.20 se je na avtocesti Postojna–Koper, pred izvozom Razdrto, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, počistili cestišče in nudili pomoč policiji. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Ob 20.06 je pri naselju Štorje, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v leseno ograjo pašnika. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na urgenco v Sežano.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.52 se je iz kletnih prostorov stanovanjskega bloka na Novem Svetu, občina Škofja Loka, valil gost dim in sprožil avtomatski javljalec monoksida. Gasilci PGD Škofja Loka, Stara Loka in GARS Kranj so ugotovili, da vlek v dimniku ni bil optimalen, dim pa se je nabral v kletnih prostorih. Prezračili in pregledali so celoten objekt ter odsvetovali uporabo dimniških tuljav do dimnikarskega pregleda.

Ob 19.30 je v poslovni stavbi na Spodnjem Plavžu na Jesenicah zagorela električna napeljava za klimatsko napravo. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice je hišnik izključil dovod elektrike. S tem je gorenje prenehalo. Gasilci so okolico napeljave preverili s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.25 je v Brestu, občina Ig, zaradi kratkega stika zagorel drog elektro napeljave. Gasilci PGD Brest so požar pogasili. Delavci Elektra so prevzeli nadaljnje ukrepanje.

Ob 17.44 so v Brezjah pri Dobrovi, občina Dobrova-Polhov Gradec, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezje so z gasilniki na prah pogasili ogenj, očistili dimnik ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Ob 23.45 je ob Podutiški cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik-Glince so požar pogasili. Lopa je uničena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12:19 so v Mrzlem Logu, občina Idrija, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Pogasili so jih gasilci PGD Črni Vrh.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.30 se je v naselju Žabjek v Trbovljah podrl in zagorel elektro drog. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je odklopil elektriko. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.11 je v naselju Brezen, občina Vitanje, zagorelo osebno vozilo ter del objekta. Gasilci PGD Vitanje in Zreče so požar pogasili ter vozilo in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.34 je v Omersovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik-Glince so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 je v Sinji Gorici, občina Vrhnika, v industrijskem objektu iz cisterne iztekalo repično olje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Verd so ujeli izteklo olje ter ga prečrpali v sode. Nevarnost za okolje ni nastala.

Ob 16.48 so v Lukovici pri Brezovici, občina Log-Dragomer, opazili večjo količino belih pen na gladini manjšega potoka. Gasilci GB Ljubljana, PGD Dragomer-Lukovica in Verd so pregledali območje, opravili teste, pregledali potok gorvodno. Izvora niso našli. Primer preiskuje Policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.09 je v naselju Uršna sela, občina Novo mesto, razlito olje na cesti oviralo promet. Gasilci GRC Novo mesto so razmastili in oprali cestišče v dolžini približno dveh kilometrov.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.26 je na Logu v občini Hrastnik iz tovornega vozila iztekalo gorivo po cesti. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Hrastnik, so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in z vpojnim sredstvom posuli cesto v dolžini okoli 300 metrov. Na kraju dogodka so bili tudi delavci CGP Kisovec in Komunala Hrastnik, ki so posuli še preostali del madeža na regionalni in lokalni cesti.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.51 se je na Betinovem klancu na Bledu na kolesarsko stezo podrlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.53 je v večstanovanjskem objektu na Beblerjevem trgu v Ljubljani v stanovanju iztekala voda iz radiatorja, poplavila prostore in tekla v stanovanje v spodnji etaži. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na radiatorju in posesali vodo s tal.

Izpostava Maribor

Ob 22.52 se je na lokalno cesto Hrastovec–Voličina, občina Lenart, podrlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Voličina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.10 so v naselju Ajba, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal iz struge potoka odstranili drevo, ki je zajezilo potok.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po hidrološki prognozi Agencije RS za okolje Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavlja na območjih pogostih poplav. Njen vodostaj bo v soboto dopoldne in sredi dneva še ustaljen, potem pa se bo začel počasi zniževati. Poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale do ponedeljka, ko se bo Ljubljanica vrnila v svojo strugo.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/