Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na Unescovi konferenci o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se v Mehiki udeležuje Unescove konference o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju. Na tridnevni konferenci v glavnem mehiškem mestu Ciudad de Mexico sodeluje 115 ministric in ministrov za kulturo ali njihovih namestnikov oziroma delegacij iz 161 držav, sicer članic Unesca.

Udeleženci konference razpravljajo o temah, kot sta neenakopraven dostop do novih tehnologij in nezakonita trgovina ter druge grožnje na področju kulturne dediščine.

Ministrica dr. Asta Vrečko je v nastopu med drugim poudarila, da vse večji del svetovnega prebivalstva občuti posledice kriz, kot so gospodarske in zdravstvene krize ter vojne. Posledice podnebnih sprememb so vse hujše, predvsem pa se krepi socialna neenakost, ki izhaja iz neenakomernega prerazporejanja dohodkov. Slednje zelo občuti tudi kulturni sektor oziroma vsi delujoči v njem. Ministrica je ob tem poudarila, da v Sloveniji na področju kulturnega sektorja razvijamo model, ki bo vključeval vse segmente družbe, model, ki bo vključujoč in bo deloval od spodaj navzgor ter bo temeljil na dialogu med predstavniki vlade, umetniki, kulturnimi ustanovami, nevladnimi organizacijami in širšo zainteresirano javnostjo.

Ob robu konference se je ministrica na dvostranskih srečanjih sestala z ministricami in ministri za kulturo ter vodjami delegacij iz Hrvaške, Srbije, Estonije, Malte, Čila, Barbadosa in gostujoče države Mehike: mehiško ministrico za kulturo Alejandro Frausto Guerrero, hrvaško kolegico Nino Obuljen Koržinek, svetovalcem srbskega ministra za kulturo Stankom Blagojevićem, malteškim ministrom za kulturo Ownom Bonnicijem, barbadoško ministrico za kulturo Shantal Munro-Knight, generalnim sekretarjem na estonskem Ministrstvu za kulturo Tarvijem Sitso in čilsko ministrico za kulturo Julieto Brodsky Hernández.

V ospredju dvostranskih pogovorov so bile možnosti tesnejšega meddržavnega sodelovanja na področju kulture, obenem si je ministrica s sogovorniki izmenjala izkušnje in poglede glede oblikovanja vključujočih in trajnostno naravnanih kulturnih politik.