Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri za energijo sklenili dogovor o posredovanju pri visokih cenah energije

Minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Sveta za energijo, kjer so skupaj z evropskimi kolegi dosegli politični dogovor o nujnem posredovanju pri obravnavi visokih cen energije.
Minister zab infrastrukturo Bojan Kumer na zasedanju v Bruslju

Minister Bojan Kumer na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo | Avtor: Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj

Ministri in ministrice so na Svetu potrdili uredbo Evropske komisije o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Države članice so se strinjale o ukrepu prostovoljnega 10 odstotnega zmanjšanja električne energije na mesečni ravni in 5 odstotnega obveznega zmanjšanja porabe v urah, ko se beleži najvišja poraba. Ministri in ministrice so tudi potrdili zamejitev prihodkov proizvajalcev električne energije, ki proizvajajo energijo s cenejšo tehnologijo. Viški prihodkov naj bi se distribuirali končnim odjemalcem ali pa dobaviteljem električne energije, ki jih je regulirana cena prizadela. Svet je razpravljal tudi o uvedbi cenovne kapice na prodajo zemeljskega plina in pozval Evropsko komisijo, da v najkrajšem času pripravi predloge konkretnih ukrepov za zajezitev visokih cen plina in zagotavljanje stabilnosti energetskega trga. Češko predsedstvo je Evropsko komisijo pozvalo tudi k hitri implementaciji platforme za skupno nabavo plina.

Evropski ministri in ministrice za energijo so se nenazadnje seznanili tudi z incidenti na plinovodih Severni tok 1 in 2.

Kot ključna področja za zajezitev visokih cen energije, kjer si Slovenija želi dodatne ukrepe, je minister Kumer izpostavil nujnost uvedbe cenovne kapice na prodajo zemeljskega plina, nujnost, da se možnost regulacije cen razširi na vse odjemalce, in ne zgolj na majhna in srednje velika podjetja, ter obvezne ukrepe za zamejitev špekulacij na energetskih veleprodajnih trgih. Minister je na zasedanju izpostavil tudi pripravljenost Slovenije za intenzivnejšo delo v prihodnjih tednih, da najdemo še manjkajoče rešitve za državljane in podjetja.