Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na mednarodni konferenci v Gorici o pomenu čezmejnega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je v Gorici udeležil mednarodne konference ''Evropske kulturne povezave – čezmejna mesta kot evropska stičišča''. Na panelu z naslovom ''Kako podrobneje opredeliti čezmejno sodelovanje in odstraniti ovire: politični instrumenti in perspektive območja'' je kot izjemen primer sodelovanja med obmejnimi mesti izpostavil projekt Evropske prestolnice kulture 2025 in uspešno partnerstvo Nove Gorice in Gorice.
Štucin med govorom na konferenci

Državni sekretar Štucin na mednarodni konferenci v Gorici o pomenu čezmejnega sodelovanja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

"V Evropi imajo strateško vlogo čezmejna mesta, ki so, čeprav se nahajajo na obrobju svojih držav, našla priložnosti za skupne projekte, ki so v mnogih primerih privedli do praktičnega združevanja različnih storitev, kulturnega življenja, infrastrukture, gospodarstva in s tem do ustvarjanja temeljev za boljše življenje državljanov," je povedal državni sekretar.

V razpravi so sodelujoči izmenjali mnenja in izkušnje dobrih praks čezmejnega povezovanja kar predstavlja osnovo, na kateri lahko mesta rastejo in se razvijajo z oblikovanjem skupnih razvojnih politik. Med drugim so razpravljali o tem, kako lahko EU in njene države članice prispevajo k olajšanju procesa ustanavljanja čezmejnih mest in njihove vključitve v prihodnje strategije integracij v EU.

Konferenca "Evropske kulturne povezave – čezmejna mesta kot evropska stičišča'' poteka v okviru XVIII. mednarodnega foruma v organizaciji Združenja Mitteleuropa.