Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. septembra 2022

Poplave

Obilne padavine so preko včerajšnjega dne in vse do jutranjih ur zajele območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec ter Trbovlje in sicer v občinah Črnomelj, Metlika, Velenje, Brezovica, Ljubljana, Vrhnika, Idrija, Novo mesto, Straža, Škocjan, Trbovlje, Hrastnik in Zagorje ob Savi.

Po do sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih okoli 99 dogodkov v 41-ih občinah. Aktiviranih je bilo 67 prostovoljnih gasilskih enot in 4 poklicne gasilske enote. Meteorna voda je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte, vrtnarijo, gasilski dom, prostore osnovnih šol (Ig, Ljubljana), mlin, Psihiatrično kliniko (Ljubljana), kamp, pritlične prostore knjižnice (Ljubljana-Polje), prodajalne, podhode in vozišča. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožilo se je 6 zemeljskih plazov, ki so jih gasilci prekrili s folijo. Plazovi so se sprožili na cesti Izlake-Mlinše, v naselju Straža, na cesti Žiri-Rovte, na cesti Ravenska vas–Bevško (Zagorje ob Savi), kjer je plaz pretrgal vodovod in ogroža hišo, v naselju Podkraj pri Zagorju, kjer je plaz ogrožal stanovanjsko hišo ter v naselju Kavče (občina Velenje).

V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče.

V naselju Primostek, občina Metlika, je zaradi prestopa reke Kolpe, gasilcem nudilo pomoč pri polnjenju protipoplavnih vreč in zaščiti objektov tudi 30 pripadnikov 72. brigade Slovenske vojske. Prav tako je v občini Prebold v naselju Dolenja vas reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši. Preko dneva je Kolpa poplavljala v svojem celotnem toku, visokovodni val pa se je širil v spodnji tok in je poplavljal ponoči. Pri odpravi posledic deževja so bile na terenu tudi druge službe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 17.18 se je v bližini lucijskega avtokampa v občini Piran približno 100 metrov od obale, deskar v morju znašel v težavah. Delavci portoroške marine in policisti so deskarja rešili in povlekli na čoln.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.17 sta na cesti Stara vas – Bizeljsko, občina Brežice, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.23 sta na avtocesti Ljubljana – Celje v bližini naselja Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, sanirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.37 sta na avtocesti Celje – Ljubljana v Podlogu v Savinjski dolini, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator na vozilu in očistili vozišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP Celje na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 6.14 sta na Kidričevi cesti v Kranju, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator in sanirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.54 je v naselju Ledinica, občina Žiri, kombinirano vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Dobračeva so vozilo s tehničnim posegom izvlekli in postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.47 sta na avtocesti Blagovica – Trojane pred predorom Podmilj, občina Lukovica, trčila osebno in tovorno vozilo, pri čemer se je slednje prevrnilo na bok. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine in pregledali prevrnjeno tovorno vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 7.09 sta na cesti Domžale – Trojne, občina Domžale, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 11.29 je na avtocesti Brezovica – Vrhnika, občina Brezovica, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.10 sta na cesti Ljubljana – Kočevje pri naselju Gradišče, občina Škofljica, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in sanirali vozišče. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Ob 19.20 sta v naselju Moste, občina Komenda, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Kamnik, odklopili akumulatorja na vozilih, razsvetljevali kraj dogodka in očistili cestišče. Poškodovana oseba je bila prepeljana v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 7.27 je na avtocesti na izvozu za Maribor – center, občina Maribor, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, nudili pomoč reševalcem NMP in odklopili akumulator v vozilu. Poškodovano osebo so reševalci NMP z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

Ob 17.55 je na avtocesti v bližini naselja Zgornja Senarska, občina Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.17 je na cesti Ajdovščina – Col, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, vlečna služba pa ga je izvlekla na vozišče.

Ob 15.17 se je v ulici Pod brajdo v Tolminu, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB v Šempeter pri Gorici.

Ob 19.28 sta v bližini Šempetra pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZGRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in pregledali poškodovani vozili zaradi možnosti iztekanja nevarnih tekočin.

Ob 21.01 sta v bližini kraja Volarje, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so preventivno pregledali poškodovani vozili in usmerjali promet.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.54 sta na avtocesti Trebnje – Novo mesto pri počivališču, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanih. Reševalci NMP Trebnje in Novo mesto so pet ponesrečenih oseb na kraju oskrbeli in nato prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Prometno signalizacijo na avtocesti so postavili dežurni delavci DARS.

Ob 16.29 je na avtocesti v bližini izvoza Mirna Peč v smeri Ljubljane, občina Mirna Peč, električno osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC so zavarovali kraj dogodka, odklopili visoko napetostno baterijo, vozilo pregledali in nudili pomoč delavcem vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Dežurni delavci DARS-a so postavili prometno signalizacijo in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 21.15 sta na Slovenskogoriški cesti na Ptuju, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.43 sta v naselju Podklanec v občini Dravograd, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške – enota NMP Slovenj Gradec, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in v nadaljnje zdravljenje prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.16 sta na cesti Trbovlje – Zagorje pri Mitovškem slapu, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje in Zagorje pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.50 sta na Boračevski cesti v Radencih, na železniškem prehodu trčila vlak in osebno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.37 je na Cvetlični ulici v Slovenskih Konjicah, gorela luč javne razsvetljave. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenske Konjice.

Izpostava Kranj

Ob 18.23 je pred naseljem Voklo, občina Šenčur, gorela lopa na polju. Požar so pogasili gasilci PGD Voklo.

Izpostava Postojna

Ob 18.29 so v naselju Podbeže, občina Ilirska Bistrica, v kurilnici stanovanjskega objekta zagoreli predmeti ob peči. Domačini so požar pogasili že pred prihodom gasilcev PGD Podgrad in Ilirska Bistrica, ki so nato objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 14.59 je na Cesti Ivana Starca v Pradah, občina Koper, iztekalo pogonsko gorivo iz osebnega vozila na parkirnem prostoru v bližini Osnovne šole. Gasilci JZ GB Koper so pod vozilo namestili lovilno posodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje ter s trakovi in stožci  omejili gibanje v neposredni bližini vozila.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 je na območju Podbrega v občini Vipava, občan pri nabiranju gob našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja v skladišče shranila ročno bombo mase 0,15 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ptuj

Ob 17.31 se je v Paradižu, občina Cirkulane, na vozišče porušil del zapuščene hiše. Vozišče so očistili gasilci PGD Cirkulane.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.40 je v Širju, občina Laško, na cesto padlo drevo, ki so ga gasilci PGD Zidani Most razžagali ter odstranili.

Ob 11.20 so na ulici Šalek v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Kranj

Ob 18.46 je pri naselju Podjelje v občini Bohinj, kombinirano vozilo obstalo v neprevoznem in razmočenem terenu. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so kombinirano vozilo povlekli nazaj na utrjeno gozdno pot.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 je na Prušnikovi cesti v Ljubljani, v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda iz poškodovanega radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil radiatorja in posesali vodo.

Ob 21.46 je na Linhartovi cesti v Ljubljani, iz stanovanja v večstanovanjski stavbi iztekala voda in zatekala v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in ugotovili, da voda izteka zaradi počene cevi centralnega ogrevanja, zato so zaprli glavni ventil in obvestili upravnika.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 je na Gospodarski ulici v Mariboru, v skladišču podjetja zaradi napake na vodovodni napeljavi iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil, napako pa bo odpravilo vodovodno podjetje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.14 je na Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti, iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom odprli vrata in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.13 se je na Grajski poti v Hrastniku, na regionalno cesto podrlo večje drevo, ki so ga razžagali in odstranili gasilci PGD Dol pri Hrastniku.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v petek zjutraj ter nato popoldne in v noči na soboto znova možni krajevni nalivi.

Popoldne, zvečer in ponoči še pričakujejo naslednji pas padavin od jugozahoda. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo možno krajevni nalivi, količina padavin pa bo le krajevno lahko presegla opozorilne vrednosti. Dež bo do sobotnega jutra večinoma ponehal, v soboto pričakujejo ob jugozahodnem vetru le manjše količine predvsem v pasu od Bovca do Snežnika.

Hidrološko stanje, napoved in opozorilo

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za Hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, reka Krka v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih. Čez dan se bodo poplavljene površine v spodnjem toku še nekoliko povečale, največji pretok bo dosežen v petek ponoči. Zmerno se bodo povečevale tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju. Kolpa bo v petek čez dan v spodnjem toku še poplavljala. Ob možni krepitvi padavin lahko v petek ponoči ponovno naraste in poplavi v manjšem obsegu.

V petek popoldan in v noči na soboto bodo prehodno narastle reke v zahodni Sloveniji, pri tem se bodo Vipava in posamezne reke razlile na običajnih območjih.

Obvestilo

V soboto, dne 1. 10. 2022 bo med 12:00 in 12:45 na območju sosednje Avstrije potekalo redno letno preverjanje siren z namenom seznanitve prebivalstva z znaki javnega alarmiranja.