Skoči do osrednje vsebine

Želja je, da se skupaj usedemo za pogajalsko mizo in se pogajamo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik sta na današnji novinarski konferenci predstavila potek pogajanj z zaposlenimi v zdravstvu.

Minister je uvodoma dejal, da pogajanja tečejo in da bo do ponedeljka do 15. ure vlada sindikatom v zdravstvu in socialnem varstvu poslala protipredlog glede zvišanja plačnih razredov za vse skupine. Sicer pa bodo s pogajanji nadaljevali vsako sredo do predvidoma konca oktobra. Hkrati pa bo vlada v najkrajšem možnem času pripravila tudi odgovor na stavkovne zahteve zdravniškega sindikata Fides, s katerimi se bodo pogajali ločeno.

Sicer bosta na vseh pogajanjih v zdravstvu sodelovala oba, tako minister za zdravje, kot tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Minister je danes ocenil, da je napoved stavke za 19. oktober preuranjena, saj – kot je dejal – še niso izčrpane vse pogajalske možnosti. Povedal je, da je želja ministrstva in vlade, da se zadeve uredijo za pogajalsko mizo. »Naša želja je, da čim prej najdemo kompromis in se začnemo pogovarjati o sistemskih spremembah«, je povedal minister in dodal, da tako na ministrstvu kot tudi na vladi delajo vse, da bi bolniki prišli do storitev.

Glede Fidesove zahteve po izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema je ministrica Ajanović Hovnik dejala, da od Fidesa niso dobili odgovora, kaj bi izstop dobrega prinesel za paciente in k temu dodala, da pričakujejo, da bo prevladal razum. »V trenutku, ko se tudi Evropa sooča z eno največjih kriz, v časih, ko 130.000 pacientov nima svojega zdravnika, predlagamo, da se razmere ne zaostrujejo dodatno, pač pa da v hitrem tempu poiščemo rešitve, ki bodo zadovoljile vse strani.« Minister za zdravje je dodal, da sistemske rešitve potrebujejo čas. »Za spremembo sistema potrebujemo najmanj pol leta, medtem ko Fides pričakuje rešitve v mesecu ali dveh. Tu res pričakujemo kompromis«, sta še dodala.

Po njunih besedah je cilj te vlade, da sistemske spremembe plač izpogaja do 30. junija prihodnje leto.