Skoči do osrednje vsebine

Z novo finančno perspektivo kohezijske politike kulturi 55 milijonov evrov

Ministrstvo za kulturo si v novi finančni perspektivi kohezijske politike med letoma 2021 in 2027 obeta več kot 55 milijonov evrov.

Gre za sredstva, ki so Ministrstvu za kulturo na voljo v sklopu 3,26 milijarde evrov, ki so namenjena Sloveniji. Sredstva so bila formalno zagotovljena s Sporazumom o partnerstvu med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo, ki sta ga v Ljubljani 28. septembra podpisala minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek in evropska komisarka za kohezijo in razvoj Elisa Ferreira.

Ministrstvo za kulturo se je s svojimi predlogi ukrepov umestilo v tiste dele finančne perspektive, ki spodbujajo inovativno in pametno gospodarsko preobrazbo, krožno gospodarstvo, prilagajanje podnebnim spremembam, prizadevanje za bolj socialno Evropo in trajnostni in celostni razvoj mest, podeželja in obalnih območij ter lokalnih pobud. Tako upamo, da bomo v novi finančni perspektivi s 55 milijoni evrov podprli projekte s področja raziskovalne umetnosti in kulture, kulturno kreativni sektor, digitalizacijo, razvoj podpornega okolja za delovanje v kulturi, kulturno umetnostno vzgojo, štipendiranja, socialne vključenosti, energetske prenove stavb javno kulturne infrastrukture ter obnove in revitalizacije kulturne dediščine.