Skoči do osrednje vsebine

Javno predstavljeno posodabljanje Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta

Na Fakulteti za elektriko so minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer in strokovni sodelavci predstavili izzive in usmeritve pri posodabljanju Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) za Slovenijo do leta 2030 in naprej.

Javna predstavitev osnutka poročila o trenutnem stanju in prihodnjih usmeritvah izvajanja načrta, ki je bil sprejet februarja 2020, je z vključevanjem širše strokovne javnosti odlična priložnost za vzpostavljanje dialoga o podnebno energetskih načrtih za Slovenijo. Ti vključujejo oblikovanje nacionalnih ciljev in usmeritev do leta 2030 in dalje, obenem pa med ostalim upoštevajo pomembnost strateške oskrbe z energijo in seveda dolgoročno zastavljeni cilj popolnega razogljičenja.

Minister Kumer je na javni predstavitvi poudaril, da se vlada zavzema za ambiciozno krepitev rabe obnovljivih virov energije, saj smo se zaradi negotovih okoliščin na energetskih trgih znašli v zahtevnem obdobju. »Zavedamo se, da smo se s krizo v Ukrajini in širše s podnebno krizo znašli v izjemno zahtevnih okoliščinah in pred ogromnimi izzivi. Pri postavljanju ciljev želimo biti kar najbolj ambiciozni. Namen današnjega srečanja je, da odpremo kar najširšo javno razpravo ne samo o naši prihodnji energetski in podnebni politiki, ampak tudi širše – o smeri in predznaku našega dolgoročnega razvoja do 2030 in naprej,« je povedal minister Kumer.

Vlada po njegovih besedah pospešeno uvaja mehanizme, ki bodo omogočili poenostavljeno umeščanje proizvodnih naprav obnovljivih virov energije, s poudarkom na sončnih in vetrnih elektrarnah. Kot nezanemarljiv element je izpostavil tudi preučevanje možnosti krepitve vloge jedrske tehnologije, do katere se bomo morali v bližnji prihodnosti vsi skupaj jasno opredeliti.

Minister je nenazadnje poudaril še, da vlada vztraja pri načrtu popolne opustitve rabe premoga do leta 2033.

Ključni element procesa posodobitve najpomembnejšega načrta za energetsko in podnebno prihodnost Slovenije bo tudi v prihodnje intenzivno sodelovanje s strokovno in širšo javnostjo, zato se bodo v nadaljevanju v tem oziru odvile še mnoge druge aktivnosti in posvetovanja z javnostjo.

Vse informacije o procesu posodobitve NEPN so na voljo na spletni platformi Nacionalni energetski in podnebni načrt, ki je dostopna na Portalu Energetika. Spletna platforma NEPN bo tekom procesa posodobitve NEPN ves čas sproti posodobljana, prav tako si bomo prek objave novic prizadevali za sprotno obveščanje javnosti in vseh zainteresiranih deležnikov o aktivnostih in vseh gradivih.