Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Namestnica generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje Eva Tomič se je v Bruslju udeležila zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje. Na zasedanju so razpravljali o izvajanju strategije Global Gateway, globalni preskrbi s hrano in pripravah na Konferenco OZN o podnebnih spremembah (angleško United Nations Climate Change Conference COP27) in Konvencijo o biološki raznovrstnosti (angleško Convention on Biological Diversity - COP15).
Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje

Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Na zasedanju so generalni direktorji EU za razvojno sodelovanje izmenjali mnenja o konkretnih primerih pobud Ekipa Evropa, ki bodo podprli izvajanje strategije Global Gateway. Z namenom okrepitve geopolitične vloge EU v svetu želi Evropska komisija čim prej in učinkovito začeti z izvajanjem strategije Global Gateway.

Generalni direktorji so razpravljali tudi o odzivu Ekipe Evropa na globalno preskrbo s hrano, saj pandemija covida-19 in posledice ruske agresije na Ukrajino, močno izpostavljajo ranljivost prehransko-kmetijskih verig po vsem svetu. Namestnica generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje Eva Tomič je izpostavila pomen učinkovitega multilateralizma in enotnosti mednarodne skupnosti pri soočanju s prehransko krizo. Slovenija je s humanitarnimi prispevki za zmanjšanje lakote  svoj prispevek za prehransko varnost v zadnjih letih potrojila.

V okviru razprave o pripravah na COP27 in zasedanje pogodbenic COP15 so se dotaknili zavez za podnebno financiranje in zaščito biotske raznovrstnosti. Razpravljali so tudi o vodilnih pobudah Ekipa Evropa, ki bodo predstavljeni na obeh zasedanjih. Namestnica generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje Eva Tomič je poudarila pomen vode in upravljanja z vodnimi viri za blažitev posledic podnebnih sprememb. Predstavila je dobre prakse Slovenije na področju čebelarjenja in ohranjanja biotske raznovrstnosti.