Skoči do osrednje vsebine

Sklenitev sporazuma o sodelovanju med slovenskim in maroškim upravnim organom za jedrsko varnost

Med generalno konferenco Mednarodne agencije za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency – IAEA) sta v torek, 27. septembra 2022, direktor Uprave za jedrsko varnost Igor Sirc in vršilec dolžnosti direktorja Agencije Kraljevine Maroko za jedrsko in sevalno varnost in varovanje Mounji Zniber podpisala sporazum o sodelovanju med obema upravnima organoma. Prisotna sta bila tudi veleposlanika pri IAEA iz obeh držav, Barbara Žvokelj in Azzeddine Farhane.
Za mizo direktorja upravnih organov Slovenije in Maroka, pred njima podpisni mapi ter slovenska in maroška zastava.

Direktorja upravnih organov med podpisovanjem sporazuma | Avtor: Uprava za jedrsko varnost

Sporazum se nanaša na sodelovanje in izmenjavo informacij ter izkušenj na področju jedrske in sevalne varnosti. Obsega tudi ravnanje z radioaktivnimi odpadki in izdajanje dovoljenj in pooblastil za uporabo jedrskih naprav in radioaktivnih virov. Sporazum pokriva tudi področja kot so pripravljenost in ukrepanje ob izrednem dogodku, sistem vodenja, izobraževanje in usposabljanje kadrov ter obveščanje javnosti.

Maroko si prizadeva za čim boljše stike s srednjeevropskimi državami in ima že podpisan sporazum z madžarskim upravnim organom, prizadeva pa si tudi za sklenitev sporazumov s češkim in slovaškim upravnim organom. Slovenija že ima sklenjene sporazume z omenjenimi upravnimi organi, s katerimi odlično sodeluje v okviru tako imenovane »kvadrilaterale«.