Skoči do osrednje vsebine

S Fakulteto za varnostne vede nas veže desetletja dolgo tvorno sodelovanje

Državna sekretarka Tina Heferle se je udeležila prireditve ob dnevu Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru in zbrane ob tej priložnosti tudi nagovorila.
Gostje na dnevu Fakultete za varnostne vede. Sedijo v dvorani.

Gostje na dnevu Fakultete za varnostne vede | Avtor: Fakulteta za varnostne vede

Na Fakulteto za varnostne vede nas veže desetletja dolgo tvorno sodelovanje, je v uvodu svojega govora dejala državna sekretarka in poudarila pomen fakultete kot ene izmed pomembnih institucij, ki zelo pripomorejo k varnosti državljank in državljanov. »Zato je poleg tega, kar delajo policija, Ministrstvo za notranje zadeve in preostale institucije iz družine pluralne policijske dejavnosti, pomembno tudi to, kar počne Fakulteta za varnostne vede,« je dejala državna sekretarka ter poudarila pomen učnih programov in raziskovalne dejavnosti.

Predstavila je ključne prednostne naloge ministrstva, ki je sistemsko odgovorno za upravljanje področja varnosti v družbi. Že na začetku mandata je ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar postavila temelje za srednjeročno delovanje policije, ki se nanašajo na celovito upravljanje migracij, večdeležniški pristop k preprečevanju nasilja v družini in intimnopartnerskih odnosih, krepitev integritete policije kot institucije ter učinkovito preiskovanje hujših oblik kriminalitete in okoljske kriminalitete. »Vsa ta izhodišča smo temeljito razdelali in policiji dali usmeritve, s katerimi bomo sistemsko zagotovili povrnitev njenega statusa v profesijo, ki je bila v času ukrepov zaradi covida-19 tako na preizkušnji. Zagotoviti moramo, da se vsi skupaj iz tega kaj naučimo in okrepimo profesionalnost policije kot najpomembnejše institucije za zagotavljanje varnosti, ki pa mora biti odgovorna predvsem ljudem in skupnosti,« je povedala državna sekretarka.

Ob koncu nagovora je usmerila pogled tudi v prihodnost in skupno sodelovanje obeh institucij. »Policija je bila od nekdaj tvoren partner pri posameznih raziskovalnih projektih, ki jih je izvajala fakulteta,« je poudarila. Naštela je nekaj takih projektov, med drugim varnost v lokalnih skupnostih, ukrepe prvih posredovalcev v primerih nasilja v družini in vključevanje zasebnega varovanja v sistem nacionalne varnosti. Poudarila je tudi nujnost čim hitrejšega vključevanja diplomantov fakultete v delo ministrstva: »Za diplomante Fakultete za varnostne vede moramo zagotoviti čim hitrejšo vključitev v sisteme, za katere smo odgovorni na ministrstvu. Tako bomo skupaj, vi z izobraževanjem in mi z učinkovitim usposabljanjem vaših diplomantov, zagotovili, da bodo varnostne storitve v tej državi izvajali predani in kompetentni profesionalci.«