Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretarki v Kabinetu predsednika vlade sprejeli predstavnike Sveta romske skupnosti Slovenije

Državni sekretarki v Kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok in Nataša Sax sta danes sprejeli predstavnike Sveta romske skupnosti Slovenije.
Srečanje s predstavniki Sveta romske skupnosti Slovenije

Srečanje s predstavniki Sveta romske skupnosti Slovenije | Avtor: Žan Kolman, Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 3

Ker se Vlada RS zaveda resnosti ključnih izzivov romske skupnosti v Sloveniji, se bo njihovega reševanja lotila sistemsko in medresorsko. Vlada je tako že pospešila postopek ustanovitve nove medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike. Vodil jo bo državni sekretar iz kabineta premierja dr. Anton Grizold. Prav tako bo vlada predstavnike romske skupnosti upoštevala in vključevala pri oblikovanju ukrepov za izboljšanje njihovega položaja.

Po oceni predsednika Sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca ključni izzivi ostajajo na področju izobraževanja romskih otrok zlasti z jugovzhodnega dela države, kjer le malo otrok zaključi osnovno šolo. Po besedah sogovornikov so potrebni novi prijemi in programi, ki bi romske otroke zadržali v izobraževalnem procesu in jih učinkoviteje vključili že na ravni predšolskega izobraževanja. Prav tako je treba aktivneje pristopiti k socialni integraciji Romov, aktivnemu zaposlovanju in reševanju bivalnih razmer v romskih naseljih brez vode in elektrike.

Vlada RS zagovarja odprto, vključujočo družbo enakih možnosti in izvaja reden dialog z različnimi družbenimi skupinami.