Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. septembra 2022.

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob dopoldanskem povišanem plimovanju v Piranu, je morje za krajši čas delno zalilo tamkajšnji pomol in manjši del Prešernovega nabrežja.

 

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.33 se je sprožil zemeljski plaz na cesto Cerkno–Labinje v občini Cerkno, ki je zasul del cestišča. Gasilci PGD Cerkno bodo sanirali cestišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.47 sta se pod Razorjem, občina Bovec, zaradi slabih vremenskih razmer izgubila tuja planinca. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovana planinca v poznih večernih urah našli in pospremili do koče na Kriških podih.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.30 se je pri gradbenih delih na starejšem objektu na Poljanski cesti v Ljubljani, pri padcu z višine okoli treh metrov poškodoval delavec. Gasilci GB Ljubljana so skupaj z reševalci NMP iz tretjega nadstropja prenesli poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.03 se je začela iskalna akcija pogrešane osebe ob Ulici Tončke Dežman v Kranju. Poleg policije so sodelovali tudi vodniki reševalnih psov KZS in ZRPS ter gasilci GARS Kranj in PGD Britof. Preiskali so brežino reke Save, vendar pogrešane osebe niso našli.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.54 sta se izgubili nabiralki gob na grebenu med Lomnikom in Velikim Kajertom v Mestni občini Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so ju našli in pospremili do ceste.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.52 sta na cesti v Vrbnem v občini Šentjur, trčili kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 11.11 se je na uvozu na avtocesto Naklo, zgodila prometna nesreča osebnega vozila, ki se je prevrnilo na streho. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.30 sta na avtocesti Blagovica–Podmilj v občini Lukovica, trčili tovorni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Ob 6.14 je na avtocesti Podmilj–Lukovica v občini Lukovica, v naletu trčilo pet osebnih vozil. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in vozila umaknili s prehitevalnega pasu. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.54 sta v Volčjem Potoku, občina Kamnik, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.45 sta na Mengeški cesti v Trzinu, trčili osebni vozili. Voznico, ki je trčila v vozilo pred seboj so zaradi lažjih poškodb oskrbeli reševalci NMP ZD Domžale. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so pregledali in zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 7.55 sta na regionalni cesti Maribor–Slovenska Bistrica v naselju Morje v občini Rače-Fram, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle motorne tekočine in postavili eno vozilo nazaj na kolesa. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Ob 13.10 sta na Koroški cesti v Mariboru, trčili osebni vozili. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja v vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 13.33 je na avtocesti med Mursko Soboto in Lenartom, v bližini izvoza Cerkvenjak, voznik z osebnim vozilom zapeljal iz vozišča. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Murska Sobota in Radgona so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Lenart so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 22.27 se je na Ptujski cesti na Pragerskem v občini Slovenska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in očistili razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP in jo v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.21 se je na cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, pripetila prometna nesreča enega vozila. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna

Ob 10.01 se je pri tromostovju na cesti med Divačo in Neverkami, občina Divača, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, skupaj z dežurno službo CPK Sežana očistili cestišče ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 14.59 sta na podravski avtocesti v bližini Lancove vasi, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator in očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 23.00 so se v naselju Tržišče, občina Sevnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržišče so nadzorovali izgorevanje saj, pogasili požar in do prihoda dimnikarja pregledali prostore.

Izpostava Celje

Ob 9.47 je v industrijskem obratu na Mariborski cesti v Celju, zagorel trak mlina za mletje lesnih izdelkov. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka, izvedli evakuacijo zaposlenih, pogasili požar v dolžini 40 metrov, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.00 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, zagorela prostostoječa elektro omarica. Gasilci PGD Pristava in PGD Podčetrtek so požar pogasili in počakali do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 so na Zaplani, občina Logatec, goreli lesni sekanci v silosu žage, velikosti okoli 1000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Dolnji Logatec, Rovte in Zaplana so razkopali okoli 14.000 kubičnih metrov sekancev, jih z viličarjem izvozili iz silosa in na prostem pogasili okoli 300 kubičnih metrov gorečih sekancev. Silos in okolico so preventivno temeljito pregledali. Na gasilski straži so do 13.43 ostali gasilci PGD Zaplana. Materialna škoda, razen na pogorelih sekancih, ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 19.53 se je na Prvomajski ulici v Mariboru, sprožil avtomatski požarni javljalnik. Gasilci GB Maribor so pregledali poslovni objekt, pogasili goreče listje v jašku meteornih vod, prezračili kletne prostore objekta in preventivno pregledali ostale prostore. Iz objekta so se prebivalci umaknili že pred prihodom gasilcev.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48  je na Švarovi ulici v Ljubljani, pod nadstreškom velikosti 10 x 6 metrov zagorel avtodom in vsebina v kontejnerskem zabojniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 10.38  se je na parkirišču v Razdrtem, občina Postojna, zaradi tehnične okvare kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Razdrto, Postojna in Hruševje so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali območje med kabino in tovornim delom ter ohladili pregrete dele.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 0.19 je v naselju Nova vas, občina Bloke, ob hiši gorel kup drv. Domačini so pričeli z gašenjem še pred prihodom gasilcev PGD Nova vas, ki so požar dokončno pogasili, ter okolico pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 18.46 je bilo na cesti Sela pri Dolenjskih Toplicah proti Dolenjim Sušicam, občina Dolenjske Toplice, po vozišču razlito plinsko olje. Gasilci GRC Novo mesto so razmastili in oprali vozišče v dolžini približno dveh kilometrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.38 so na Prežihovi ulici v Brežicah, gasilci PGD Brežice nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 8.49 je na Prešernovi ulici v Celju, v kopalnici padla starejša oseba. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 11.04 je na Goriški cesti v Velenju, podtalna voda vdrla v jašek dvigala. Gasilci PGD Velenje so okoli 2000 l vode prečrpali v odtočni kanal.

Ob 14.04 so za 6. blokom Termo elektrarne Šoštanj v Šoštanju, gasilci PGD Šoštanj s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 15.26 so na Lopati v občini Celje, gasilci PGD Lopata s folijo začasno prekrili streho stanovanjske hiše.

Izpostava Koper

Ob 12.53 se je na lokalno cesto Dekani–Pobegi, občina Koper, podrlo drevo, ki so ga razžagali in odstranili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.32 je na Cesti na Barju v naselju Verd, občina Vrhnika, v kurilnici stanovanjske hiše iztekala voda. Gasilci PGD Verd so zaprli vodovodni ventil.

Ob 13.46 so v ulici Pod hrasti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana razžagali in odstranili drevo, ki se je nevarno nagibalo nad pešpot in ogrožalo mimoidoče.

Ob 21.55 je v naselju Goričane, občina Medvode, voda zalila kletne prostore objekta. Gasilci PGD Preska Medvode so iz prostorov prečrpali okoli 14 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.12 se je med Bodrežem in Avčami, občina Kanal ob Soči, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Kanal so drevo odstranili in očistili cestišče.

Ob 20.40 je na poti proti kampu Lazar v Kobaridu, nasedel avtodom. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po meteorološki prognozi Agencije RS za okolje bodo naši kraji danes ponoči, jutri in v petek pod vplivom močnih in vlažnih višinskih jugozahodnih vetrov, na območju severnega Jadrana pa bo tudi ciklonsko območje. V plitvi plasti pri tleh bo vzhodno od alpsko-dinarske pregrade pihal vzhodni in jugovzhodni veter, zahodno od pregrade pa jugozahodnik.

Od danes zvečer do noči na soboto je predvsem na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije zelo velika verjetnost za deževje z močnimi in dolgotrajnimi nalivi, ki lahko dlje časa vztrajajo na enem območju.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/