Skoči do osrednje vsebine

Washington Post: Vojske razpete med klasičnimi in reševalnimi nalogami

Novinar The Washington Posta Michael Birnbaum v članku opisuje delovanje gasilcev, pripadnikov reševalnih sil in Slovenske vojske med velikim julijskim požarom, ki je divjal na goriškem Krasu.

Ameriški novinar je na spletni izdaji The Washington Post objavil obširen prispevek z naslovom (angleško) »As wildfires grow, militaries are torn between combat, climate change«. Z naraščanjem gozdnih požarov so vojske razpete med klasičnimi vojaškimi in s podnebnimi spremembami pogojenimi nalogami.

V prispevku novinar podrobneje opisuje bitko pripadnikov reševalnih sil in Slovenske vojske s požarom, ki je med 15. in 26. julijem letos divjal na goriškem Krasu. S sogovorniki, med njimi ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem, opozarja na nujnost prilagajanja vojsk po svetu na nekonvencionalne naloge, ki jih prinašajo podnebne spremembe. S temi izzivi so se to poletje soočale številne evropske vojske. Birnbaum je v nadaljevanju izpostavil tudi, da tako vojna v Ukrajini kot naravne nesreče, povezane z globalnim segrevanjem, opozarjajo, da lahko klimatske spremembe šibijo družbeno stabilnost. Da gre za vojskam zahtevno vzpostavljanje ravnovesja, potrjuje tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Vodstvo ministrstva, kot navaja Birnbaum, želi, da je vojska pripravljena na požare v naravi, hkrati pa poveča pripravljenost za konvencionalni boj. Ob tem citira ministra Marjana Šarca, da se bodo »požari in poplave še dogajali. Vse pogostejši bodo. Sredstva moramo nameniti za vse tisto, kar potrebujemo, saj varnost nima cene. Ne gre za vprašanje topov ali masla. Kot resna država moramo zagotoviti oboje.«

Novinar omenja tudi, da na Ministrstvu za obrambo razmišljajo o nakupu več letal, ki bi jih lahko uporabili za gašenje požarov, pri investicijah v nove zrakoplove pa je poudarjena večnamenska uporaba sredstev.