Skoči do osrednje vsebine

Promocija Slovenije kot filmske lokacije

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar so 23. septembra v Piranu obiskali mesto snemanja Netflixove produkcije. Vlada je za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala denarno povračilo v vrednosti 2,5 milijona evrov. Pri pripravi in izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih filmskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe.

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob obisku poudarila: "Snemanje do sedaj največjega filmskega projekta v Sloveniji je pomemben dogodek tudi za slovensko filmsko industrijo. V tako obsežen projekt so vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije vedno tudi mednarodne. To pomeni izjemen prenos znanja, povezav in bogate izkušnje. Na Ministrstvu za kulturo si želimo še več možnosti za sodelovanje, hkrati pa tudi izboljšav na tem področju, o čemer smo tudi govorili ob obisku. Prav zaradi spodbujanja različnih povezav, ki so širše od samega področja filma, saj segajo na področje gospodarstva in turizma, smo na vladi temu projektu sofinanciranja tuje produkcije namenili 2,5 milijonov evrov."

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ob obisku dejala: "To, da so se producenti tako obsežnega filmskega projekta odločili za snemanje pri nas je potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu. Veseli me, da je vlada podprla naša prizadevanja v smeri privabljanja tujih investicij na področju filma in s tem prepoznala izjemen, ne samo kulturni, temveč tudi gospodarski pomen avdiovizualnega sektorja."

Ministrica dr. Asta Vrečko in minister Matjaž Han ter direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar so si v Piranu ogledali glavno snemalno enoto Netflixove produkcije z delovnim naslovom "The Union" (gre za del produkcije, znane kot "Our Man from Jersey") in se srečali z režiserjem Julianom Farinom, izvršno producentko Jennifer Madeloff in člani filmske ekipe. V filmski produkciji igrajo znani igralci, kot so Halle Berry, Mark Wahlberg in J. K. Simmons. Na različnih lokacijah v Sloveniji je predvidenih 17 snemalnih dni, večji del snemanja filma poteka v Piranu.

Pri snemanju filma sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev s področja filma, in sicer na različnih področjih, kot so organizacija, produkcija, scenografija, tehnična ekipa, asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske, sektor slike in zvoka in drugo. V projekt so vključeni tudi številni vajenci v različnih oddelkih filma in veliko statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je 650, skupaj z igralci in statisti pa 1500.

Sistemska krepitev avdiovizualnega ekosistema in načrtno privabljanje avdiovizualnih projektov lahko spodbudita ustvarjanje novih delovnih mest tako v avdiovizualnem sektorju kot tudi v turizmu. Obenem pa lahko pripomoreta k razvoju malih in srednjih podjetij ter gospodarsko manj razvitih območij. Predvsem pa sta pomembna za globalno promocijo Slovenije v turističnem kot in investicijskem smislu ter prispevata k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Avdiovizualna industrija primarno ustvarja dela, ki imajo pomembno kulturno vrednost in predstavljajo kulturno dediščino sodobnega časa.

V Sloveniji filmsko produkcijo sistemsko podpira Slovenski filmski center, ki izvaja tudi promocijo Slovenije kot filmske lokacije in skladno z zakonom izvaja ukrep denarnih povračil, ki ustreza vrednosti 25 odstotkov upravičenih stroškov, neposredno porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del na ozemlju Republike Slovenije.

Poleg tega produkcija predvideva 30.000 nočitev v hotelih in drugih prenočitvenih zmogljivostih v času priprave in snemanja filma po vsej Sloveniji. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je okoli 10 milijonov evrov.