Skoči do osrednje vsebine

Na 21. Festivalu za tretje življenjsko obdobje poudarek na digitalizaciji za vse generacije

V Cankarjevem domu se je danes pričel 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), katerega geslo je »Vsi smo ena generacija!«. Rdeča nit tokratnega strokovnega programa je digitalizacija za vse generacije, zato je že prvi dan festivala potekala tudi okrogla miza o izzivih digitalizacije slovenske družbe, v uvodu katere je zbrane nagovoril tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič.

»Na Ministrstvu za javno upravo si prizadevamo, da tudi starejšim omogočimo uporabniško prijazen dostop do storitev in elektronskega poslovanja z državo. To je naša naloga in zaveza,« je poudaril državni sekretar. Spregovoril je o izzivih digitalne preobrazbe, s katerimi se srečujemo na ministrstvu, ter predstavil nekatere informacijske rešitve za uporabnike javnih storitev, ki jih ministrstvo predstavlja tudi na razstavnem prostoru na festivalu.

Ministrstvo za javno upravo, Služba vlade za digitalno preobrazbo in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja obiskovalcem festivala na skupnem razstavnem prostoru predstavljajo storitve državnega portala eUprava, e-storitve portala zVem, obiskovalci pa lahko oddajo tudi pobudo za poenostavitev postopkov na STOP Birokraciji. »Vsakemu, ki obišče razstavni prostor, je na voljo tudi prijavna služba SI-TRUST in referenti iz Upravne enote Domžale, kjer lahko obiskovalka ali obiskovalec pridobi mobilno identiteto smsPASS ali digitalno potrdilo SIGEN-CA,« je še dodal Trbič.

V nagovoru je državni sekretar omenil tudi nevladne organizacije (NVO), ki so, kot je izpostavil, »izjemno pomemben deležnik pri zmanjševanju t. i. digitalnega razkoraka«. S pomočjo različnih programov in spodbud nevladne organizacije pomagajo pri izobraževanju ter vključevanju starejših in ranljivih skupin na področju digitalizacije, pri čemer jim preko javnih razpisov in sofinanciranja programov na tem področju pomaga tudi Ministrstvo za javno upravo, sodelovanje pa poteka tudi pri sami izvedbi različnih delavnic za starejše na temo e-poslovanja z državo, je še dejal Trbič.

Udeležence je poleg državnega sekretarja Trbiča nagovorila tudi državna sekretarka Službe vlade za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić, nato pa so strokovnjaki z različnih področjih v pogovoru na okrogli mizi skušali odgovoriti na naslovno vprašanje: »Kakšne spremembe bi morala prinesti digitalna preobrazba v življenja starejših oseb in ranljivih skupin?«, pri čemer je Kristina Valenčič z Ministrstva za javno upravo posebej poudarila, da moramo digitalne rešitve soustvarjati skupaj z uporabniki. V pogovoru so sodelovali tudi govorci iz Službe vlade za digitalno preobrazbo, Zavoda INePA in Mreže NVO za vključujočo informacijsko družbo, Simbioze Genesis, socialnega podjetja, Mestne zveze upokojencev Ljubljana OPZDU, Službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko, Zavoda IZRIIS in Društva Duh časa.