Skoči do osrednje vsebine

Minister s predsednico Komisije Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes srečal s predsednico Komisije DZ RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzano Lep Šimenko. Predsednico komisije je spremljala sekretarka komisije Polona Klemenčič.
Suzana Lep Šimenko in Matej Arčon med pogovorom.

Suzana Lep Šimenko in Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je predstavil delo urada od začetka svojega mandata in izpostavil tri področja, ki so in bodo še naprej deležna posebne pozornosti: učenje slovenskega jezika, mladi ter gospodarsko sodelovanje. Na kratko je orisal stanje avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah s poudarkom na iskanju skupnih prioritet. Predstavil je nekaj primerov dobrih praks, za katere meni, da bi jih bilo potrebno izmenjati med skupnostmi iz zamejstva in izseljenstva. S predsednico komisije sta se v pogovoru dotaknila tudi upada duhovne oskrbe, prihajajočih volitev in projekta Evropska prestolnica kulture 2025.

V zaključku pogovora sta se sogovornika strinjala, da je v programe obiskov poslancev DZ v tujini potrebno vpeljati srečanja s Slovenci, ki živijo na področjih, ki jih poslanci obiščejo. Dogovorila sta se o rednih srečanjih urada s komisijo, z namenom medsebojnega obveščanja in še boljšega sodelovanja v prihodnje.