Skoči do osrednje vsebine

Evropska nagrada za dediščino tudi mednarodnemu projektu s slovenskimi partnerji "Silknow"

Na prestižni slovesnosti v znameniti praški državni operi so 26. septembra razglasili prejemnike najvišjih evropskih nagrad za dediščino – nagrad evropske dediščine/nagrad Europa Nostra za leto 2022. Med prejemniki nagrad je tudi projekt "Silknow", ki so ga v sodelovanju s tujimi strokovnjaki razvijali tudi v Sloveniji. Projekt je prejel nagrado za inovativnost.
Infotgrafika s fotografijo zvitkov svile na levi strani in z napisanim imenom nagrajenega projekta in sodelujočih mednarodnih projektov na modri podlagi na desni strani

Med prejemniki najpomembnejše evropske nagrade za dediščino tudi projekt Silknow, ki so ga v sodelovanju s tujimi strokovnjaki razvijali tudi v Sloveniji | Avtor: Europa Nostra

1 / 4

V okviru nagrajenega raziskovalnega projekta "Silknow" (Francija, Nemčija, Italija, Poljska, Slovenija, Španija; v angleščini), ki poteka pod okriljem programa Obzorje 2020, je bil izdelan celovit, inteligenten računalniški sistem, ki presega zdajšnje tehnologije in poglablja naše razumevanje in poznavanje svile v evropski dediščini.

Pet prejemnikov velike nagrade je med tridesetimi letošnjimi izjemnimi dosežki strokovnjakov za varovanje dediščine iz 18 evropskih držav izbral odbor združenja Europa Nostra na priporočilo neodvisne strokovne žirije. Podelili so tudi nagrado po izboru javnosti. 

Slovesnost je bila eden od osrednjih dogodkov Vrha evropske kulturne dediščine 2022, ki se je odvijal od 25. do 27. septembra v Pragi ob 30. obletnici vpisa zgodovinskega središča mesta na seznam svetovne dediščine. Vrh organizirata združenje Europa Nostra in njegovo predstavništvo na Češkem v sodelovanju z Evropsko komisijo in češkim ministrstvom za kulturo, slovesnost pa je ob njuni podpori tudi del uradnega programa češkega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ta dogodek je tudi prispevek k evropskemu letu mladih 2022 in pobudi Novi evropski Bauhaus. Vrh delno financira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Nagrade evropske dediščine/nagrade Europa Nostra je Evropska komisija prvič podelila leta 2002, od takrat pa jih vodi združenje Europa Nostra. Program nagrad podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Nagrade že dvajset let poudarjajo in razširjajo odličnost in najboljše dediščinske prakse, spodbujajo čezmejno izmenjavo znanja in povezujejo upravičene do dediščine v širše mreže. Nagrade so prejemnikom prinesle velike koristi, kot so večja (med)narodna prepoznavnost, nadaljnje financiranje in več obiskovalcev. Poleg tega so nagrade med evropskimi državljani spodbudile večjo skrb za našo skupno dediščino. Nagrade so torej ključno orodje za spodbujanje številnih vrednot kulturne in naravne dediščine za evropsko družbo, gospodarstvo in okolje.

Na spletni strani evropskih nagrad za dediščino najdete več informacij o evropski nagradi za dediščino in razpisu za prijavo na nagrade za leto 2023. Razpis bo predvidoma objavljen naslednji teden.

Prejemnikom nagrad iskreno čestitamo!