Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. 9. 2022

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 16.36 je v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 16.40 je na Begunjski cesti v Bistrici pri Tržiču, meteorna voda zalila kletne prostore Osnovne šole. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 17.15 je v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, meteorna voda zalila industrijsko halo. Gasilci PGD Križe so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 17.21 je na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju, meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 17.42 je na Cesti Ste Marie aux Mines v Bistrici pri Tržiču, meteorna voda zalila gostinski lokal. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so izčrpali vodo iz objekta.

Ob 17.50 je v Podlubniku, občina Škofja Loka, meteorna voda zalila prostore trgovine. Gasilci PGD Stara Loka so izčrpali vodo iz objekta.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 18.07 je neurje v Lazah, občina Kranj, odkrilo del ostrešja večstanovanjske stavbe. Gasilci GARS Kranj so odkriti del začasno prekrili s folijo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 je na Šumberku pri Domžalah, na progi za gorsko kolesarjenje padel kolesar in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so skupaj z reševalci NMP kolesarja oskrbeli in ga prenesli do reševalnega vozila. Lažje poškodovanega kolesarja so reševalci odpeljali v UKC Ljubljano.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 8.21 je v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, delavec padel z delovnega odra. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri imobilizaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.08 je na izvozu iz avtoceste v občini Braslovče, voznik osebnega vozila potreboval nujno medicinsko pomoč. Gasilci PGE Celje so mu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so ga oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.10 sta v naselju Stara vas–Bizeljsko, občina Brežice, trčila osebno in tovorno vozilo. Osebno vozilo je obstalo na strehi. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in posuli iztekle motorne tekočine. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Brežice in dežurni delavec CGP Krško. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Celje

Ob 0.48 je na avtocesti Žalec–Šempeter v Spodnjih Grušovljah, občina Žalec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.24 sta v naselju Trnava, občina Braslovče, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Trnava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev NMP Celje nudili pomoč poškodovani osebi, prevrnjeno vozilo postavili na cestišče in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 10.36 sta v naselju Stepani, občina Koper, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Na osebnem vozilu je nastala materialna škoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.34 je v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste v gradbeno jamo, kjer je vozilo obstalo na strehi. Gasilci CZR Domžale so z avtodvigalom vozilo dvignili iz jame, poškodovanko pa so reševalci NMP Domžale oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.27 je na cesti Godovič–Kalce, občina Idrija, voznik zapeljal osebno vozilo s ceste na brežino, kjer je obstalo na strehi. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in odstranili vozilo s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.12 je na cesti Otočec–Gumberk, pri naselju Dolenja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo na strehi. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč avto vleki. Reševalci NMP Novo mesto so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Ptuj

Ob 17.36 sta v naselju Grajenščak, občina Ptuj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom eno osebo rešili iz vozila, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu oseb. Dve osebi sta bili prepeljani v Splošno bolnišnico Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.34 je na Stari cesti v Kranju, zagorelo v večjem zapuščenem objektu površine približno 1.800 kvadratnih metrov. Gasilci GARS Kranj, PGD Kranj-Primskovo, Stražišče, Britof, Breg ob Savi, Mavčiče, Kokrica, Suha, Predoslje, Goriče, Golnik, Jošt, Besnica, Žabnica, Podblica in Trstenik so požar pogasili, del objekta, kjer so stanovanja pa obvarovali pred požarom. Eno stanovanje je poškodovano, ostala so primerna za bivanje. Stanovalci objekta so bili evakuirani, prav tako so bili evakuirani vsi stanovalci sosednjih ogroženih objektov. Evakuiranih je bilo 60 oseb, ki jih je Civilna zaščita MO Kranj začasno namestila v avli občinske stavbe MO Kranj. Na okoliške stavbe se ogenj ni razširil. Na vseh stavbah na nasprotni strani ceste so bila poškodovana okna, prav tako so bila poškodovana tri osebna vozila, parkirana na parkirišču. V neposredni bližini gorečega objekta je bil na reki Savi poškodovan del hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec Elektro Gorenjske, ki je poskrbel za izklope elektrike.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 je v Golarjevi ulici v Ljubljani, zagorel elektronski elektro števec v podometni omarici na fasadi. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana so bila vratca števca že odprta, iz poškodovanega števca se je smodilo in kadilo, vendar do požara ni prišlo. Gasilci so odklopili glavne varovalke in počakali na prihod dežurnega električarja.

Ob je 17.21 je na Celovški cesti v Ljubljani, v stanovanju zaradi odvrženega cigaretnega ogorka zagorel koš za odpadke.  Požar je pogasil stanovalec še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, kateri so opravili preventivni pregled objekta in prostore prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 0.35 je v Ulici Ludvika Požrlja v Divači, zagorel večji skladiščni šotor velikosti 20 x 30 m. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana, PGD Senožeče, Divača, Povir in Lokev. Požar je v celoti uničil šotor, dva viličarja, večjo količino delovnih rokavic in različne vrste orodja. Poleg šotora je zagorelo tudi ostrešje dodatnega prostora, katerega streho površine okoli 120 kvadratnih metrov so gasilci odkrili, pogasili ter pokrili s ponjavo. Na kraju sta bili poleg policije še občinski poveljnik CZ in zunanji izvajalec z delovnim strojem.

Izpostava Ptuj

Ob 9.40 so v naselju Ložina v občini Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik pogorišče gospodarskega poslopja ponovno prekopali in dodatno zalili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 14.39 se je na avtocesti pri naselju Lesce, občina Radovljica, kadilo iz motornega dela tovornega vozila. Gasilci GARS Kranj in Jesenice ter PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali z termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.38 je lastnik parcele na pogorišču pri Kostanjevici na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, naletel na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili 9 kosov NUS-a, skupne mase 50,76 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja so jih shranili v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.24 se je na cesto Hotemež–Brunk, občina Radeče, podrlo drevo. Gasilci PGD Vrhovo so drevo razžagali in odstranili.

Ob 18.07 so v Šaleku, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 18.43 so v Spodnji Rečici, občina Laško, gasilci PGD Laško in Rečica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Laško do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 13.52 je na Glavni cesti v Naklem, v Osnovni šoli iz klimata za ogrevanje iztekla voda. Gasilci PGD Naklo so vodo izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.09 so v naselju Selo pri Pancah, občina Ljubljana, gasilci PGD Lipoglav s ceste odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Ob 20.24 je v Gotski ulici v Ljubljani, v stanovanju iz ogrevalnega sistema iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, zaprli glavni ventil in razlito vodo izčrpali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 so v Steskah, občina Nova Gorica, v stanovanjskem objektu gasilci PGD Dornberk očistili zamašeno odtočno cev meteorne vode.

Ob 18.45 so na cesti Rut - Koritnica v občini Tolmin, gasilci PGD Rut-Grant odstranili več dreves, ki so se podrla zaradi močnega neurja s točo in vetrom.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.14 je v Ulici pod smreko v Črnomlju, na parkirišču prišlo do udora asfaltne površine.  Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo blazine dvignili in na varno povlekli osebno vozilo, ki je obviselo na robu udora.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/