Skoči do osrednje vsebine

Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95.

Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95. Vlada pa je s 13. septembrom omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter.


Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.


Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: angleško PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.


Preberite si več informacij o cenah naftnih derivatov ter preverite aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah.