Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Stojmenova Duh na slovesnosti ob otvoritvi Konference pooblaščenih predstavnikov držav članic Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU)

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica dr. Stojmenova Duh se je danes udeležila slovesnosti ob otvoritvi Konference pooblaščenih predstavnikov držav članic Mednarodne telekomunikacijske zveze (International Telecommunication Union - ITU), ki bo potekala do 14. oktobra 2022 v Bukarešti.

Na plenarnih zasedanjih in stranskih dogodkih bodo potekale razprave o delovanju ITU, delegati držav članic pa bodo sprejeli strateški in finančni načrt organizacije za naslednje štiriletno obdobje in izvolili novo vodstvo organizacije, nove člane Odbora za radijsko regulativo ter nove države članice Sveta.

Ob robu zasedanja se je ministrica srečala s španskim državnim sekretarjem za telekomunikacije in digitalno infrastrukturo Robertom Sanchezom, s katerim sta se dogovorila za okrepitev sodelovanja predvsem na področju umetne inteligence, kjer ima Slovenija veliko znanja in izkušenih strokovnjakov.

Z japonskim ministrom za notranje zadeve in komunikacije Yoshifumijem Tsugejem pa sta se dogovorila za sodelovanje na področju opismenjevanja in krepitve digitalnih veščin za starejše.

ITU je specializirana agencija Združenih narodov za področje informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Zadolžena je za dodeljevanje radijskega spektra in satelitskih orbit, za razvoj tehniških standardov, ki zagotavljajo brezhibno povezovanje komunikacijskih omrežij in tehnologij ter za omogočanje boljšega dostopa do informacijsko komunikacijskih tehnologij državam v razvoju in skupnostim po svetu. ITU je s 193 državami članicami in več kot 900 podjetji, univerzami, raziskovalnimi inštituti ter mednarodnimi in regionalnimi organizacijami gonilna sila v svetu tehnologije. Republika Slovenija je članica ITU od leta 1992.

Slovesnost ob otvoritvi  ITU konference
1 / 2