Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Marko Rusjan na odprtju festivala IZIS v Kopru

Državni sekretar mag. Marko Rusjan se je 23. septembra v nekdanjem koprskem skladišču Libertas udeležil odprtja desete edicije festivala sodobne in intermedijske umetnosti IZIS, ki prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdiovizualne in novomedijske umetnosti. Festival, ki letos nosi naslov CEVI / PIPES, organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

Letošnje prizorišče festivalskega dogajanja je nekdanje skladišče soli Libertas, ki postaja pomembno kulturno stičišče domačih in tujih umetnikov. Skladišče sicer še čaka obnova. Kot je v govoru povedal državni sekretar mag. Rusjan, brez ustrezne infrastrukture ni pogojev za razvoj sodobne umetnosti. Kljub temu da se mnoga umetniška dela selijo na svetovni splet, se neposrednega fizičnega stika z umetnostjo ne da v celoti nadomestiti. Državni sekretar je ob tem izrazil željo, da bi se novi prostori za sodobno umetnost vzpostavili tam, kjer potreba po njih že obstaja, in tam, kjer bo še vzniknila. Po njegovih besedah le trajni prostori lahko ustvarijo trajno zanimanje za sodobno umetnost, tako na lokalni, nacionalni kakor mednarodni ravni. In festival IZIS je pravi korak v to smer.

Na spletni strani društva PiNA so zapisali, da festival skozi objektiv vrhunskih umetniških del raziskuje vpliv tehnologije na kulturo, družbo in naravo. Redno predstavlja dela v produkciji PiNE in nudi prostor vrhunskim intermedijskim umetniškim delom ostalih osrednjih slovenskih in tujih intermedijskih producentov. Festival deluje pod okriljem festivalske platforme projekta Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture (RUK) – raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije, s podporo Ministrstva za kulturo in Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Letošnji program – devet intermedijskih instalacij, tri delavnice in sedem performansov ter večkanalne zvočne instalacije – si lahko v skladišču Libertas ogledate vse do 16. oktobra 2022. 

Na spletni strani festivala IZIS najdete več informacij o deseti ediciji festivala IZIS