Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. septembra 2022.

Poplave in močan veter

Močno deževje je povzročilo poplavljanje meteornih vod in porast nekaterih vodotokov predvsem rek Vipava in Logaščica, ki sta tudi poplavljali. Veter je podrl precej dreves zaradi razmočenega terena. Na cesto Bled–Bohinj in na železniško progo Jesenice–Bohinjska Bistrica pri naselju Nomenj so se zvalile večje skale in onemogočile promet.

Skupno smo zabeležili smo 24 dogodkov, največ v občinah Vipava, Ajdovščina, Kranj, Ljubljana in Vrhnika. Na delu so bile štiri poklicne gasilske enote in 18 prostovoljnih gasilskih društev. Gasilci so črpali meteorno vodo iz objektov, zaščitili nekatere objekte s protipoplavnimi vrečam in odstranjevali podrta drevesa.

Danes so zlasti v Vipavski dolini, na Notranjskem, na območju Idrijsko Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja pa tudi drugod v osrednji Sloveniji, še možna poplavljanja meteornih voda in razlivanja posameznih rek.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.23 se je na poti z Malega Triglava proti domu Planika, občina Bohinj, izgubil planinec. Gorski reševalci GRS Bohinj so nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešanega, ki so ga našli nepoškodovanega v Tržaški koči na Doliču.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.28 sta na Savinjski cesti v Mozirju, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe ter očistili razlite motorne tekočine.

Ob 15.13 je pred tunelom Jasovnik v smeri proti Ljubljani, občina Vransko, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali izlite nevarne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.18 je v Radegundi, občina Mozirje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in med prevračanjem obstalo na strehi. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili voznika, odklopili akumulator in vozilo izvlekli na cestišče. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 23.57 je na cesti Bivij–Ankaran, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Koper so požagali veje in tako omogočili vozniku izstop iz vozila. Na kraju dogodka je bil tudi zdravnik NMP Koper, vendar voznik ni potreboval zdravniške oskrbe.

Izpostava Kranj

Ob 10.50 je na avtocesti med izvozoma Kranj vhod in Kranj zahod v smeri Jesenic, občina Kranj, avtodomu odpadlo kolo. Gasilci GARS Kranj so odstranili pnevmatiko z vozišča, zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nakladanju poškodovanega vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 13.10 je na cesti Trebija – Škofja Loka, naselje Podgora, občina Gorenja vas – Poljane, osebno vozilo zdrsnilo v ovinku, trčilo v odbojno ograjo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Škofja Loka in Trebija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.13 sta se na Ljubljanski cesti v Škofji Loki, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in posuli razlite motorne tekočine. Dežurni delavci cestnega podjetja so odstranili razbitine vozila z vozišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.07 je v naselju Breg pri Litiji, občina Litija, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečenima osebama in vozilo s tehničnim posegom zvlekli nazaj na vozišče. Reševalci NMP Litija so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in eno v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.28 je na Dunajski cesti v Ljubljani, v garažnem objektu osebno vozilo stisnilo nogo starejše osebe ob betonski steber. Gasilci GB Ljubljana so osebno vozilo s tehničnim posegom odmaknili od stebra, reševalci NMP Ljubljana pa so osebo prepeljali na preventivni pregled v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.59 je bilo na avtocesti v smeri proti Šentilju, občina Šentilj, v prometni nesreči udeleženo osebno vozilo. Gasilci GB Maribor in PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.55 je na regionalni cesti Solkan–Gonjače, občina Nova Gorica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se pri tem poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, vozilo z dvigalom postavili na cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica.

Ob 9.48 se je pri Rodežu na cesti Ušnik – Plave, občina Kanal ob Soči, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP ZD Nova Gorica so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Postojna

Ob 14.17 je v naselju Dutovlje, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v kamnito ograjo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Sežana, ki so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.54 je na cesti Slovenj Gradec–Ravne na Koroškem, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in dežurnim delavcem cestnega podjetja. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.04 je v Zagajškovi ulici v Celju, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec Dobrova so požar pogasili, prezračili prostore in izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Maribor

Ob 6.21 je na Tovarniški cesti v Rušah, v podjetju zagorel sortirni stroj za mletje odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Bistrica ob Dravi, Ruše in Smolnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.31 je na Vojkovi ulici v Vipavi, zagorela postelja v spalnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili ter prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 16.53 je v naselju Ložina, občina Podlehnik, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Podlehnik, Leskovec, Žetale in Tržec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali požarišče.

Ob 23.59 je v naselju Ložina, občina Podlehnik, na požarišču  gospodarskega poslopja začelo tleti. Požar sta pogasila gasilca PGD Podlehnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.26 je v Srednjem Doliču, občina Mislinja, zagorel elektroenergetski vod pri transformatorju. Požar so pogasili gasilci PGD Dolič ob prisotnosti dežurnega delavca elektro podjetja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.58 je v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorel odpadni material na površini približno 20 kvadratnih metrov, ki so ga pogasili gasilci PGE Krško in PGD Drnovo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 3.03 je v Vanganelu v občini Koper, s postelje padla nepokretna oseba. Gasilci JZ GB Koper so sorodnikom pomagali pri dvigu in namestitvi osebe na posteljo.

Ob 13.40 so v naselju Bertoki, občina Koper, na reki Rižani gasilci GB Koper na lokaciji včerajšnjega onesnaženja zamenjali kontaminirane pivnike.

Ob 13.45 se je na Cesti na Markovec v Kopru, z drevesa odlomila večja veja in obvisela nad parkiriščem. Vejo so odstranili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 je v stanovanju na Slomškovi ulici v Ljubljani, iztekala voda iz plinske peči. Gasilci GB Ljubljana so zatesnili cev ter preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.38 so na Tomšičevi ulici v Lendavi, gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v stanovanjskem bloku in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Postojna

Ob 20.06 se je v Pliskovici, občina Sežana, na dvorišču domačije zlomilo drevo in poškodovalo osebno vozilo. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so s tehničnim posegom dvignili drevo, odstranili poškodovano vozilo ter drevo razžagali.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/