Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. septembra 2022.

Potresi

Ob 5.02 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Zgornjega Jezerskega, 46 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zgornjega Jezerskega, Podljubelja in Tržiča. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.19 je na tekmovanju padalcev v Zgornjih Gorčah, občina Braslovče, prišlo do nesreče padalke. Strmoglavila je z višine okoli 15 metrov ter obležala na tleh. Poškodovano padalko so reševalci z reševalnim vozilom prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 11.01 se je poškodoval pohodnik na slapu Peričnik v občini Kranjska Gora. Reševalci GRS Mojstrana so poškodovanca oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 12.41 si ja na poti na Slivnico, občina Cerknica, pohodnica poškodovala gleženj. Reševalci GRS Ljubljana so ji imobilizirali poškodovano nogo, jo prenesli do vozila in prepeljali v Cerknico, kjer so jo predali reševalcem NMP Cerknica.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.24 je v podjetju na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem delovni stroj trčil v delavca in ga huje poškodoval. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so na kraju nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške, ki so poškodovanega prepeljali v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 14.51 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz naselja Kozje v UKC Maribor. Gasilci PGD Kozje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.17 je v kampu Vodenca v občini Bovec tuji turist potreboval zdravstveno pomoč. Gasilci PGD Bovec so do prihoda reševalcev NMP Tolmin obolelemu turistu nudili pomoč, reševalci NMP so ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.50 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor poletel v Dravograd, zaradi prevoza obolele osebe. Zaradi neuspešne reanimacije prevoz ni bil potreben. Gasilci PGD Dravograd so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.52 je voznik osebnega vozila zapeljal na brežino ter se prevrnil na streho na lokalni cesti Cikava–Paradišče, občina Grosuplje. Gasilci PGD Grosuplje in PGD Šmarje-Sap so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter cestišče posuli z vpojnim sredstvom. Poškodovanega voznika so pregledali in ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 19.05 sta na lokalni cesti med Moravčami in Rudnikom, občina Moravče, trčila motorista, katera sta se težje poškodovala. Gasilci CZR Domžale so na kraju zavarovali mesto nesreče ter skupaj z reševalci mobilizirali oba poškodovanca ter jih prenesli do reševalnega vozila. Prepeljana sta bila v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 17.59 so na avtocesti Postojna–Unec pri počivališču Ravbarkomanda trčila dva osebna in tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči so se lažje poškodovale tri osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.17 sta v naselju Gornji Dolič v občini Mislinja trčili osebno in kombinirano vozilo. Pri tem sta se lažje poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter ga očistili. Poškodovani osebi so reševalci ZRC Koroške-enota NMP Slovenj Gradec prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.25 so na Starem trgu v Slovenskih Konjicah zagorele saje v dimniku poslovno-stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so požar v dimni tuljavi pogasili, iz kamina odstranili goreči material, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 12.49 je na Poti na Brido v Ankaranu zagorel izolacijski material ob stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so požar omejili in pogasili del izolacije na objektu. Gorelo je na približno 30 kvadratnih metrih površine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 je v Gornjem Cerovem, občina Brda, zagorel kurnik. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dobrovo so požar pogasili. Zgoreli so kabli telekomunikacijske infrastrukture, ki so potekali nad objektom, o čemer je bila obveščena pristojna služba.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 je na cesti Kamnik–Ločica v naselju Buč, občina Kamnik, na smetarskem vozilu zagorel papir. Gasilci PGD Šmartno v Tuhinju in Kamnik so raztresen odpadni papir pogasili in počistili cestišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.34 je v Žepovcih, občina Apače, zagorelo koruzno strnišče velikosti okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Žepovci in Apače.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.26 je pri Dobravi pri Škocjanu, občina Škocjan, gorelo strnišče in podrast. Gasilci PGD Dobrava so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.10 je v ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini zaradi počene vodovodne cevi zalilo stanovanje. Gasilci PGD Rogaška Slatina so posesali izteklo vodo.

Izpostava Koper

Ob 16.30 se je sprožil požarni alarm v stavbi dijaškega doma na Sončni poti v Portorožu v občini Piran. Smodečo hrano na štedilniku so odstranili stanovalci. Gasilci JZ GB Koper so pregledali prostore in resetirali požarno centralo.

Izpostava Kranj

Ob 10.19 so na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Ob 12.24 so v ulici Zelenica v Bistrici pri Tržiču gasilci PGD Bistrica pri Tržiču skozi okno vstopili v objekt, v katerem je bila neodzivna oseba in jo v oskrbo predali reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.49 je v Tesarski ulici v Kočevju iz stanovanja v prenovi tekla voda po hodniku. Gasilci PGD Kočevje so po prihodu lastnika vstopili v stanovanje in zaprli odzračevalni ventil na radiatorju, kjer je iztekla voda.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.14 je na Topliški cesti v Novem mestu na cesti obstalo tovorno vozilo s priklopnikom. Gasilci GRC Novo mesto so vlečno vozilo povlekli s cestišča in sprostili promet. Policisti so varovali kraj dogodka usmerjali promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/