Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v New Yorku podpisala sporazum o sodelovanju s Kirgizijo in gostila srečanje Zelene skupine

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob robu zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku sodelovala na številnih ministrskih dogodkih in dvostranskih srečanjih ter podpisala Sporazum o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Kirgiško republiko.

Na sedežu Stalnega predstavništva Slovenije v New Yorku je ministrica Fajon gostila delovno srečanje Zelene skupine, na katerem je poudarila, da moramo spremeniti odnos do okoljskih kriz in še bolj strniti vrste. "Bolj kot kdaj koli prej so potrebna povezovanja, tako kot smo se povezali mi v Zeleni skupini. Z zgledom lahko spodbujamo ozaveščanje in izmenjavo dobrih praks. Zato menim, da so prizadevanja za ponovno oživitev našega partnerstva pravočasna in potrebna," je poudarila ministrica. Na srečanju je tekla beseda o prihajajočih konferencah, ki jih organizirajo članice te skupine in možnostih za skupno ukrepanje. "Za mnoge države je učinkovit odziv na okoljsko krizo vprašanje preživetja," je še poudarila v razpravi. 

Zelena skupina je neformalna skupina majhnih držav, ki je bila ustanovljena leta 2009 na pobudo Slovenije in združuje šest držav na ravni zunanjih ministrov: Slovenija, Islandija, Kostarika, Singapur, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki. Ustanovljena je bila z namenom promoviranja okoljskih vprašanj (podnebnih sprememb, vode, energetskih virov) in trajnostnega razvoja v zunanji politiki, obenem pa tudi lastnih dosežkov in politik na teh področjih.

Ministrica Fajon se je v tem tednu udeležila tudi razprave o zagotavljanju odgovornosti za spolno nasilje in druge kršitve mednarodnega humanitarnega prava, kjer je v imenu Slovenije pozvala mednarodno skupnost, da okrepi dejavnost na področju preprečevanja tovrstnega nasilja, omogoči boljši dostop do pravnega varstva, pospeši preiskave nasilja in pregona ter v večji meri omogoči podporo žrtvam. Ministrica Fajon je sodelovala tudi v razpravi "Tehnologija za demokracijo," kjer se je zahvalila Danski za Københavnsko pobudo o tehnologiji za demokracijo, saj ta predstavlja okvir za skupno digitalno prihodnost na podlagi demokratičnih vrednot in človekovih pravic. "Ko mediji in politiki začnejo manipulirati in širiti dezinformacije, so naše demokracije resno ogrožene. Zato je izobraževanje o digitalnih pravicah nujno, če želimo spoštovati človekove pravice in rešiti naše demokracije," je med drugim dejala na dogodku.

Ob robu zasedanja Generalne skupščine je ministrica v štirih dneh opravila 15 dvostranskih pogovorov in sklenila Sporazum o gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Kirgiško republiko. Ob tem je povedala: "Glede na aktualne razmere v svetu in s tem povezano iskanje novih trgov in novih poslovnih priložnosti za slovenska podjetja, je podpis medvladnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju pomemben za vzpostavitev ustrezne pravne podlage za razvoj in okrepitev gospodarskega sodelovanja." S podpisom sporazuma bo ustanovljena tudi slovensko-kirgiška medvladna komisija, ki bo skrbela za izmenjavo informacij o gospodarskih razmerah v obeh državah. Komisija bo skušala prepoznati težave, ki ovirajo dvostransko gospodarsko sodelovanje in predlagati ukrepe za njihovo reševanje ter pripraviti predloge za izboljšanje možnosti sodelovanja med gospodarskimi subjekti Slovenije in Kirgizije. Ministrica Fajon bo podoben sporazum danes podpisala še z Ljudsko demokratično republiko Alžirijo.

Na povabilo nemške in švedske zunanje ministrice se je udeležila tudi razprave o zunanji politiki, kjer je poudarjena vloga ženskega razmišljanja v politiki. "Tudi sama zagovarjam udejanjanje feminizma pri oblikovanju mednarodnih politik za doseganje trajnostnih ciljev. Glas žensk in deklic, predvsem v krizah, mora biti slišan," poudarja ministrica Fajon.

V ponedeljek zvečer po slovenskem času bo slovenska delegacija v New Yorku gostila sprejem za stalne predstavnike držav članic OZN, na katerem bo ministrica Fajon predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN.