Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na III. konferenci slovenskih glasbenikov iz sveta in SlovenijeDodaj Novica

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani udeležil uvodne slovesnosti III. konference slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije, ki je namenjena navezavi in krepitvi stikov ter izmenjavi izkušenj in stališč glasbenikov, ki delujejo v zamejstvu, izseljenstvu ter v matični domovini. Konferenco tradicionalno organizira Svetovni slovenski kongres.

Minister Matej Arčon med govorom. Posnetek v hrbet udeležencem, nad ministrom zaslon z napisom III. konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V svojem pozdravnem nagovoru je minister Arčon izrazil pohvalo in zahvalo organizatorjem za pripravo še ene konference, prek katere se povezujejo Slovenci iz sveta in domovine, tokrat glasbeniki. Poudaril je čarobno moč glasbe, ki je tudi pomemben element pri ohranjanju slovenske identitete in slovenskega jezika med rojaki, ki živijo in delujejo zunaj matice. Prav je, da se izpostavi tudi številne talentirane Slovence, ki so skozi svoje glasbeno ustvarjanje pomembni ambasadorji matične Slovenije. S svojo prisotnostjo na današnjem dogodku se je minister Arčon poklonil tudi častitljivim 150 letom Glasbene matice.

Na današnji uvodni slovesnosti so udeležence pozdravili tudi predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič ter predstavnik Ministrstva RS za kulturo. Častni pokrovitelj konference je predsednik Slovenske akademije za znanost in umetnost akad. dr. Peter Štih, ki je zbrane tudi nagovoril. To priložnost so Svetovni slovenski kongres izkoristili tudi za podelitev zlatnikov - priznanja zaslužnim članom ob 30. obletnici organizacije, ki so jo obeležili v preteklem letu. Danes sta zlatnik prejela dr. Jadran Lenarčič in dr. Dušan Povh. Z glasbo so dogodek popestrili člani Kvarteta klarinetov Slovenske vojske Slovenske vojske. Uvodna slovesnost se je zaključila z uvodnim predavanjem o 150. obletnici Glasbene matice Ljubljana. Skozi  stoletje in pol delovanja tega izjemno pomembnega društva sta udeležence popeljali Veronika Brvar, predsednica Glasbene matice, in dr. Mojca Kovačič, predstojnica Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Uvodno slovesnost spremljajo okrogle mize, ogled znamenitosti Ljubljane, ki so zaznamovale njeno glasbeno zgodovino in sedanjost, zaključila pa se bo s Koncertom slovenskih samospevov ob 150. obletnici ustanovitve Glasbene matice, ki se bo pričel nocoj ob 20. uri.