Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. septembra 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 12.26 si je na Slavniku, občina Koper, otrok poškodoval nogo. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre pri oskrbi in prenosu poškodovanega otroka, ki je bil prepeljan v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.33 si je bližini Stare Fužine v občini Bohinj, kolesarka pri padcu poškodovala nogo. Reševalci GRS Bohinj so skupaj z reševalci NMP Bled oskrbeli kolesarko, ki jo je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah z Brnika prepeljal v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.13 se je v bližini Črnega vrha v občini Idrija, pri gozdarskih delih v gozdu poškodoval moški. Posredovali so gasilci PGD Črni Vrh in reševalci NMP Idrija. Helikopter SV je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.20 sta na Mariborski cesti v Celju, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo, o dogodku pa so bile obveščene pristojne službe.

Ob 18.18 je v naselju Okonina v občini Ljubno, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom izvlekli vozilo iz potoka.

Izpostava Kranj

Ob 0.10 se je na regionalni cesti Gorenja vas–Škofja Loka, občina Gorenja vas - Poljane, voznik z osebnim vozilom zaletel v cestno signalizacijo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.27 sta na Miheličevi cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP UKC Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.06 je na avtocestnem izvozu Slovenska Bistrica–sever proti Ljubljani, občina Slovenska Bistrica, prišlo do prometne nesreče enega osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Posredovali so tudi delavci DARS, policija in reševalci NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 sta na regionalni cesti med Selom in Novo Gorico v naselju Ajševica, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, počistili vozišče ter nudili pomoč policistom. Reševalci NMP ZD Nova Gorica so na kraju pregledali udeležene osebe, ki pa niso bile poškodovane.

Ob 18.12 se je v kraju Lipa, občina Miren - Kostanjevica, voznik s štirikolesnikom prevrnil na bok. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč reševalni ekipi NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Postojna

Ob 6.28 je na cesti Tublje–Hrpelje, občina Hrpelje - Kozina, pri prehitevanju prišlo do trčenja osebnega vozila in motorista.  Gasilci PGD Materija so poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 15.19 je na Mestnem trgu na Ptuju, kolesar zbil peško. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani peški do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.47 je v Lončarski ulici v Dolenji vasi, občina Ribnica, zagorela elektronika peči centralne kurjave. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Dolenja vas, ki so peč in objekt preventivno pregledali.

Ob 13.21 je v naselju Konjšica–Del, občina Litija, zagorela peč v leseni lopi. Požar so pogasili gasilci PGD Polšnik, Litija, Zagorje-mesto in Padež.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.44 so v naselju Nestoplja vas, občina Semič, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kot - Brezje, Rožni Dol in Črmošnjice so nadzorovali izgorevanje, očistili in s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.34 se je na Kidričevi v Velenju, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Velenje so pogasili manjši požar, ohladili predel podvozja, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.13 je na Ptujski cesti v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sveta Trojica so pogasili začetni požar v predelu motorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 17.03 je v bližini naselja Kokra, občina Preddvor, zaradi odvrženega pepela zagorela gozdna podrast na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Gasilci GARS Kranj in PGD Preddvor so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 14.41 je pri naselju Krajna vas, občina Sežana, prišlo do samovžiga odvrženih tropin grozdja. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana in Komen so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 8.57 je v Iršičevi ulici v Celju, zagorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in zabojnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 10.19 je v naselju Podbrezje v občini Naklo, pri vzdrževalnih delih v avtocestni bazi DARS prišlo do eksplozije zemeljskega plina. Gasilci GARS Kranj so poškodovano osebo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Kranj in zaprli glavni ventil za plin.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.30 je v naselju Mavrlen, občina Črnomelj, v hiši razneslo zidan štedilnik na drva. Gasilci PGD Črnomelj in Mavrlen so zavarovali kraj dogodka ter prezračili zadimljene prostore. Reševalci NMP Črnomelj so starejšo osebo pregledali in ji nudili prvo pomoč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.21 so med Fabianijevim in Mrtvaškim mostom v Ljubljani, na reki Ljubljanici opazili pene. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in opravili meritve. Enota ELME je vzorce onesnažene vode predala v nadaljnjo analizo in na kraju ugotovila, da je onesnaženje površinsko. Na kraju je bila policija.

Ob 13.28 so ob Kanonijevi cesti v Ljubljani, našli tri odložene sode z različnimi nevarnimi snovmi. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in ugotovili, da nevarne snovi ne iztekajo. Za odstranitev nevarnih snovi je poskrbelo podjetje Saubermacher.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 so za cesto med Hladilniško potjo in Agrokombinatsko cesto v Ljubljani, pri izkopu delavci našli topovsko granato, kalibra 210 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so granato odstranili in jo do uničenja prepeljali v ustrezno skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.36 so v naselju Merljakih v Renčah, občina Renče - Vogrsko, pri izkopu našli italijansko topovsko granato, kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta ubojno sredstvo odstranila in do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

Ob 15.10 so nad vasjo Kromberk, občina Nova Gorica, pri urejanju okolice našli šest različnih kosov ubojnih sredstev, mase 20.8 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta ubojna sredstva odstranila in do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.34 so v Škapinovi ulici v Celju, gasilci PGE Celje iz kletnih prostorov objekta izčrpali vodo.

Izpostava Kranj

Ob 12.32 so na Pristavški cesti v naselju Pristava, občina Tržič, gasilci PGD Križe nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 14.15 je na Koroški cesti v Kranju, reklamni pano ogrožal mimoidoče. Gasilci JZ GRS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odstranili pano.

Ob 15.37 je v ulici Planina v Kranju, v stanovanju večstanovanjskega objekta oseba padla iz  invalidskega vozička. Gasilci JZ GRS Kranj so v stanovanje vstopili preko balkona, odklenili vhodna vrata in omogočili dostop reševalcem NMP in policiji.

Ob 18.08 je na Slovenskem trgu v Kranju, na tovornem vozilu odtrgalo hidravlično cev dvižne ploščadi. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.02 je v Ulici Lili Novy v Ljubljani, v stanovanju iztekala voda iz počene cevi na vodovodni napeljavi. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Maribor

Ob 10.36 je v Borovi vasi v Mariboru, iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli dva ventila na centralnem ogrevanju in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.00 so pri naselju Vavta vas, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas in Dolenja Straža nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/