Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. 9. 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.00 je v Koči pri sedmerih jezerih, občina Bohinj, oseba potrebovala zdravniško pomoč. Posadka helikopterja SV z dežurno ekipo GRS Brnik je obolelo osebo prepeljala v SB Jesenice na nadaljnje zdravljenje. Gorski reševalci GRS Bohinj so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 16.04 se je v dolini Triglavskih jezer, občina Bohinj, pri padcu s poti poškodoval planinec. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega oskrbeli na kraju, nato pa ga je posadka s helikopterjem SV prepeljala v SB Jesenice.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 9.13 se je na območju občine Rače–Fram, pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Poleg policije so pri iskanju sodelovali gasilci PGD Rače, Fram, Podova, Spodnja in Zgornja Gorica, pripadniki Zveze reševalnih psov Slovenije ter Kinološke zveze Slovenije. Oseba je bila po približno dveh urah iskanja najdena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.59 sta na Ljubečni v občini Celje, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanca, ki je bil prepeljan v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.23 se je pred naseljem Bohinjska Bistrica, občina Bohinj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč NMP pri oskrbi dveh ponesrečenih oseb, vozilo povlekli na cesto ter naložili na avto vleko.

Ob 23.13 je na relaciji Todraž - Bačne, občina Gorenja vas - Poljane, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča v potok Potoška grapa. Poškodovancu so nudili prvo pomoč reševalci NMP Škofja loka, gasilci PGD Škofja Loka pa so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka ter s tehničnim posegom vozilo dvignili iz potoka.

Ob 23.50 je v stanovanju na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, iztekala voda iz počene cevi radiatorja.  Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 so na Ižanski cesti v Ljubljani, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorje, posuli cestišče z absorbentom in odstranili razbitine. Reševalci so štiri poškodovane osebe odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.26 sta v bližini Gradišča pri Vipavi, občina Vipava, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so motorno kolo, ki je zdrselo pod brežino, dvignili na cestišče in odmaknili poškodovano osebno vozilo. Lažje poškodovanega motorista so na zdravniški pregled odpeljali svojci.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.40 so na Cankarjevi cesti v Tržiču, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič so pogasili goreče saje, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani, na vrtičkih gorela baraka velikosti 5 x 5 metrov in zraven nadstrešek velikosti 15 x 6 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so požar pogasili. Objekt je uničen.

Ob 23.40 je v Komenskega ulici v Ljubljani, zagorela elektronika ventilatorja prezračevalne naprave v poslovnem objektu. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in objekt preventivno pregledali ter prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.31 je v naselju Bakovci, občina Murska Sobota, v stanovanjski hiši zagorela kuhinjska napa. Požar je uspelo pred prihodom gasilcev pogasiti stanovalcu, gasilci PGD Bakovci in Murska Sobota pa so prezračili prostore in pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.00 je na Bukovžlaku v Celju, pri popravilu delovnega stroja prišlo do požara. Gasilca PGE Celje, ki sta izvajala požarno stražo, sta začetni požar omejila in pogasila.

Izpostava Koper

Ob 20.20 je na Cesti v Pregavor v Izoli, v garažnih prostorih zagorel skuter. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili požar in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 7.31 je v naselju Selca v občini Železniki, zagorel delovni stroj, ki so ga pogasili gasilci PGD Selca in Železniki.

Ob 10.49 je na Ulici Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici, v delavnici tovarne zagorel delovni stroj. Zaposleni so še pred prihodom gasilcev stroj povlekli iz delavnice in požar pogasili. Gasilci PIGD LIP tovarna Bohinj in PGD Bohinjska Bistrica so delovni stroj prekrili s penilom, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nadtlačno prezračili delavnico ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 17.50 je v naselju Brezje, občina Radovljica, gorela počitniška prikolica. Požar so pogasili gasilci PGD Brezje in Ljubno. Prikolica je uničena.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.56 je v naselju Lobček, občina Grosuplje, zagorelo na varilnem stroju v šotorski hali. Delavci so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Grosuplje, ki so s termo kamero pregledali stroj in prezračili halo.

Ob 18.32 je v naselju Gotenica, občina Kočevje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kočevska Reka in Kočevje so požar pogasili. Osebno vozilo je uničeno.

Izpostava Maribor

Ob 7.43 je na Pobreški cesti v Mariboru, gorelo osebno vozilo, ki so ga pogasili gasilci GB Maribor.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 je na avtobusnem obračališču na Podpeški cesti v Notranjih Goricah, občina Brezovica, gorel zabojnik za odpadke, ki so ga pogasili gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.38 je v naselju Paka pri Velenju, občina Velenje, v potok iztekla odpadna voda, ki je nastala pri pranju vozila za prevoz betona. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 15.40 je bila v Velesovem, občina Cerklje na Gorenjskem, najdena neeksplodirana jugoslovanska mina ročnega netrzajnega lanserja, kalibra 44 mm. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta mino uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.22 je ribič v strugi reke Bače v bližini Klavž, občina Tolmin, našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 100 mm, mase 15 kg, Avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.48 je ob cesti Poganci–Stranska vas, pri odcepu za Rajnovšče, občina Novo mesto, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 210 mm, mase 102 kilograma, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.08 so v ulici Zagrad, občina Celje, gasilci PGE Celje tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe ter pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 8.19 so na Novem trgu v Celju, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 1.43 je v Lipnici, občina Radovljica, priletela večja skala v hišo in podrla zid. Gasilci PGD Srednja Dobrava so nudili pomoč z razsvetljevanjem kraja dogodka. Ena oseba je utrpela manjše odrgnine.

Ob 11.03 so v naselju Delnice, občina Gorenja vas-Poljane, gasilci PGD Poljane s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 14.43 so na Triglavski ulici v Žireh, gasilci PGD Dobračeva ob prisotnosti policistov, s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Škofja Loka omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.59 je v Minarikovi ulici v Mariboru, iztekala voda iz hišnega hidranta. Gasilci GB Maribor so zaprli glavni ventil sistema in s tem preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 16.47 so v naselju Savinsko, občina Makole, gasilci PGD Makole pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.02 so na Glavni cesti v Mirni, gasilci PGD Trebnje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenil majhen otrok.

Ob 11.46 so v ulici Pod smreko v Črnomlju, gasilci PGD Črnomelj s pomočjo avtodvigala vstopili skozi balkonska vrata v prostore stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta, odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP Črnomelj dostop do onemogle osebe. Gasilci so nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila, kjer so reševalci osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/